Total telt 7,5 miljard dollar neer voor olietak Maersk

© ImageGlobe

De Franse oliemaatschappij Total neemt de olietak van de Deense scheepvaartreus A.P. Møller-Maersk over. Met de transactie, die tegen het eerste kwartaal van 2018 afgerond zou moeten zijn, is een bedrag van in totaal 7,45 miljard dollar (6,35 miljard euro) gemoeid, zo meldt Total maandag in een persbericht.

Maersk kondigde vorig jaar al aan dat het zijn olie- en gasdivisie wilde verkopen. Het Deense bedrijf lijdt zwaar onder de aanhoudend lage olieprijzen en wil zich concentreren op zijn transportactiviteiten. De prijs waaraan de tak nu verkocht wordt, ligt iets boven de verwachtingen van analisten.

Maersk ontvangt 97,5 miljoen aandelen van Total (een belang van 3,76 procent) die tegen de huidige beurskoers bijna 5 miljard dollar waard zijn. Daarnaast neemt het Franse bedrijf 2,5 miljard dollar aan kortlopende schulden over van de scheepvaartreus.

‘De integratie van de activiteiten van Maersk Oil zullen van Total de op een na grootste exploitant in de Noordzee maken’, zegt Total-CEO Patrick Pouyanné. In de rest van de wereld ‘zal de combinatie van de erg complementaire activiteiten van Total en Maersk Oil een meerwaarde creëren door commerciële, operationele en financiële synergieën.’

Partner Content