Topman Galapagos bevreesd voor overname

Het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf Galapagos loopt op wolkjes. Het bombardement van goednieuwsberichten heeft zijn effect niet gemist en de aandelenkoers het voorbije jaar fors hoger gestuurd. Ook de twijfels over Onno van de Stolpe, de Nederlandse topman van Galapagos, hebben plaats gemaakt voor aanzwellende bewondering.

Galapagos werkt intussen samen met een groeiende lijst van topfarmabedrijven. Dat betekent echter niet dat het bedrijf beter beschermd is tegen een overname. “I wish”, zegt Van de Stolpe in een gesprek met Trends.

“Er zijn genoeg grote biotechbedrijven of misschien een kleiner farmabedrijf, die geïnteresseerd zouden kunnen zijn om via ons een pijplijn en omzet binnen te halen. Die overnemer zou geen last hebben van die partnerships. Galapagos is operationeel cashfhlowpositief en drukt niet op hun P&L”, klinkt het.

“En dat is dus mijn angst, want ik wil dat niet. Ik heb altijd naar de aandeelhouders gecommuniceerd dat wij Galapagos zelfstandig willen ontwikkelen”, aldus Van de Stolpe.

Galapagos heeft twee bronnen van inkomsten. Het gros komt uit medicijnontwikkelingswerk, waarvoor de farmapartners schijnbaar moeiteloos diep in de buidel tasten.

Galapagos heeft akkoorden met vijf grote kleppers uit de farmasector. Nadat eerder GSK, Janssen Pharmaceutica, Eli Lilly en Merck werden gestrikt, sloot Galapagos begin dit jaar ook een miljoenenalliantie met Roche.

Die farmagiganten zien Galapagos als een van vele partners waarmee ze hopen de jackpot van een nieuw medicijn te kunnen vinden. En Galapagos doet dat blijkbaar goed.

“Galapagos heeft als voordeel dat het een kleine flexibele organisatie is die doelgericht kan werken en snel kan inspelen op bevindingen die uit de studies komen”, zegt Ludo Lauwers, de vicevoorzitter van het directiecomité van Janssen Pharmaceutica en hoofd van O&O in Beerse waar Janssen Pharma is gevestigd.

Be.L.

Het volledige artikel leest u deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content