Topeconoom Michael Economides: ‘Schaliegas redt de Amerikaanse industrie’
Schaliegas zorgt voor een revolutie in de Amerikaanse energievoorziening. Klassieke industrieën herpositioneren zich. De petrochemie veert op met de goedkope grondstof. Katoen Natie springt op de kar met 165 miljoen investeringen.
“De boring naar schaliegas brengt een revolutie teweeg in de wereld van de energie”, voorspelt professor Michael Economides (University of Houston), een internationaal gereputeerde energiespecialist. “De omwenteling is enkel te vergelijken met dan die van 1973. Het OPEC-oliembargo deed het gewicht van de energiewereld verschuiven van de Verenigde Staten naar het Midden-Oosten. Binnen enkele jaren ligt het gewicht terug in Houston, spil van de Amerikaanse energiecluster.”
Fernand Huts, voorzitter van Katoen Natie, surft mee op deze evolutie. Hij kondigde verleden week drie nieuwe projecten in de VS aan met een investeringswaarde van 165 miljoen dollar. Ze passen in de logistieke dienstverlening aan de petrochemische industrie. Het eerste project werd verleden week opgestart rond Houston, Texas.
Volgens US Energy Information Administration (EIA) zijn de potentiële schaliegasreserves goed voor 100 jaar Amerikaanse energieproductie, het equivalent van de petroleumstock van de Saoudi’s. Begin september publiceerde Goldman Sachs een rapport over de macro-economische gevolgen. De zakenbank verwacht dat de vraag naar geïmporteerde energie met 40 procent zal dalen en het handelsdeficit met 10 procent afneemt. Robert Koort, de energie-expert van Goldman Sachs in Houston, ziet gevolgen voor andere industrieën: “Schaliegas is niet alleen van levensbelang voor de energievoorziening, maar zal dat ook worden ook van sectoren die ermee samenhangen, zoals de petrochemie.”
Vice-president Fabian Leroy (Katoen Natie): “Tot voor een paar jaar was het Midden-Oosten met zijn lage grondstofkosten nog het mondiale petrochemische productiecentrum bij uitstek. Nu profileert Houston zich. Laat ons nu net hier aanwezig zijn met platformen en een commercieel netwerk, dat naadloos aansluit op de nieuwe exportmarkt.”
Economides wijst erop dat de prijs van petroleum overal ter wereld rond 100 dollar schommelt. De prijs van natuurlijk gas is in de Verenigde staten (nog) drie keer zo hoog als in Rusland en in Europa nog twee tot vier keer duurder.” Dat betekent dat landen met een lage gasprijs die niet alleen kunnen uitvoeren, maar ook kunnen aanwenden voor de lokale industrie. Dat geldt niet alleen voor de petrochemie maar voor ook voor de staalindustrie, die sterk afhankelijk is van de prijs van de energie. Ik voorspel zelfs dat de elektronica- en autoproductie door deze lagere energieprijs nieuwe kansen krijgt. Schaliegas is de redding van de klassieke Amerikaanse industrie.” (H.B.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier