‘Top Lehman Brothers heeft beleggers bewust misleid’

© Richard Fuld (belga)

De Amerikaanse investeringsbank Lehman Brothers stond al maanden voor ze in elkaar stortte op wankele benen. De bank weerde transacties uit de balans om haar schuldenproblematiek te verbergen. Bewuste misleiding, luidt de conclusie van een onderzoek van de faillissementenrechtbank.

Volgens het onderzoek werden niet alleen beleggers, maar ook zakenpartners en controle-instanties misleid. De voormalige topman Richard Fuld was “op zijn minst zeer slordig” met de boekhouding van de zakenbank, luidt het in het rapport. Ook de bedrijfsrevisor Ernst & Young gaat niet vrijuit en krijgt kritiek als gevolg van “professionele nalatigheid”.

De manipulatie van de balans zou “bewust” zijn gebeurd. Tegenover de buitenwereld deed Lehman Brothers zich namelijk voor als een gezonde onderneming, terwijl de schulden bleven toenemen via de zogenaamde ‘Repo 105’-transacties. De balans zou met 50 miljard dollar zijn opgepoetst.

Het faillissement van Lehman Brothers gaat de geschiedenis in als het hoogtepunt van de financiële crisis. Toen de bank in september 2008 over de kop ging, verloren de banken wereldwijd alle vertrouwen in elkaar. De markt van het interbancair krediet droogde op, wat een kettingreactie tot gevolg had en verscheidene financiële instellingen in de problemen bracht.

Voor het onderzoek werden miljoenen documenten onderzocht en meer dan honderd interviews afgenomen, onder meer met de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. Directe consequenties zijn er niet verbonden aan het rapport.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content