Time Warner bedankt voor megabod van Rupert Murdoch

© reuters

Mediamagnaat Rupert Murdoch heeft met zijn Amerikaanse audiovisuele mediabedrijf 21st Century Fox een bod uitgebracht op Time Warner. Tevergeefs, want de concurrerende mediagroep wees het bod van 80 miljard dollar (59 miljard euro) af, meldt de Amerikaanse krant The New York Times.

Het nieuws van het geweigerde bod werd inmiddels bevestigd door 21st Century Fox.

“De raad van bestuur van Time Warner weigerde om op ons voorstel in te gaan. We zijn momenteel niet in gesprek met Time Warner.” Het bod werd vorige maand uitgebracht. Details over de omvang van het bod gaf 21st Century Fox evenwel niet, maar volgens bronnen bestaat het bod uit cash en aandelen Fox, zo meldden de nieuwsagentschappen.

85 dollar per aandeel

21st Century Fox zou 85 dollar per aandeel geboden hebben en Murdoch zou “vastberaden zijn” de deal te sluiten, klonk het. Bij zijn mediabedrijf zou men voor het gecombineerde bedrijf 1,5 miljard dollar aan kostenbesparingen mogelijk achten. The New York Times schreef op basis van goed geïnformeerde bronnen dat Murdoch om de deal met Time Warner te kunnen sluiten, Time Warners televisiezender CNN te koop wou zetten. CNN is een van de concurrenten van zijn eigen nieuwszender Fox News.

Hoger bod

Volgens The Times broedde Murdoch op een hoger bod vooraleer het nieuws bekendraakte. Sinds het bod werd uitgebracht, zou Time Warner elk contact vermijden, voegde The Wall Street Journal nog toe.

De 83-jarige Amerikaanse mediamagnaat van Australische komaf splitste vorig jaar zijn mediabedrijf Newscorp in een audiovisuele en een geschreven poot, respectievelijk 21st Century Fox en Newscorp. Time Warner is het mediabedrijf achter onder meer de filmstudio Warner Bros en het gelijknamige mediabedrijf. Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld CNN en de betaalzender HBO (Home Box Office), een internet- en een kabelpoot en Time Magazine.

Bij 20th Century Fox zitten naast de filmstudio 20th Century Fox en de Fox-zenders ook (participaties in) televisieactiviteiten in Europa en Azië, bijvoorbeeld Sky Deutschland, Sky Italia en BSkyB. Het aandeel Time Warner opende 15 procent hoger op Wall Street. 21st Century Fox opende met een licht verlies. (Belga/Bloomberg/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content