ThromboGenics onderzoekt strategische opties
ThromboGenics gaat zijn strategische opties onderzoeken. Dat verklaart het Leuvense biotechbedrijf in een persbericht.
“De raad van bestuur heeft beslist alternatieve opties voor het bedrijf te verkennen. Daardoor moeten de kansen verhogen om het aanzienlijke commerciële potentieel van Jetrea op de Amerikaanse markt te realiseren”, zegt CEO Patrik De Haes. “We starten de strategische oefening met een open geest.” Morgan Stanley werd aangezocht als adviseur.
De aankondiging volgt op de tegenvallende verkopen van het oogmedicijn Jetrea in de Verenigde Staten. Terwijl voor de verkoop in Europa een akkoord werd gesloten met Novartis-dochter Alcon, wilde ThromboGenics de klus in de Verenigde Staten alleen klaren. Maar de verkoop kwam veel trager op gang dan verwacht. Die tegenvaller weegt al geruime tijd op de aandelenkoers van ThromboGenics.
Intussen werd ook het management op de korrel genomen. Vorige week haalde Rudi Mariën, een sterkhouder van de biotechsector in Vlaanderen en aandeelhouder van ThromboGenics, nog zwaar uit naar het management van het bedrijf. “ThromboGenics had vorig jaar verkocht moeten worden”, zei Mariën in een interview in Trends. “Ik zei dat trouwens een jaar geleden al. Ze hadden hun product op de markt, en chapeau daarvoor. De rechten voor Europa verkopen aan Alcon was de juiste visie. Hoe zouden ze het ook anders doen, in al die landen met al die regels? Maar dan werd beslist het product zelf te verkopen in Amerika, en dat was een blunder. ThromboGenics dacht daar met vijftien man te gaan verkopen. Ze weten niet hoe groot Amerika is. Bovendien, als al je business in Amerika is, moeten ook de topmensen in Amerika zitten, niet in Leuven. Later bleek dat de verkoop onder de verwachtingen bleef, wat niemand verraste.”
“Ze hadden dus moeten verkopen tijdens de hype, toen er euforie heerste”, zei Mariën nog. “Het momentum is voorbij. Al kan dat misschien nog terugkeren. Novartis, het moederbedrijf van Alcon, zal misschien nog afkomen, maar het zal dan wel nauwkeuriger kijken naar de cijfers.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier