Thalys wordt ‘volwaardige onderneming’

© belga

De Belgische en Franse spoorwegen gaan de Thalys -hogesnelheidstrein onderbrengen in een nieuwe onderneming die in 2015 gelanceerd wordt, melden NMBS en SNCF. Deutsche Bahn stapt uit het Thalys-project.

De Belgische en Franse spoorwegen gaan de Thalys -hogesnelheidstrein onderbrengen in een nieuwe onderneming die in 2015 gelanceerd wordt, melden NMBS en SNCF donderdag.

“Deutsche Bahn is in juni gestopt met het verkopen van Thalys-tickets. Ze hebben aangegeven dat zij uit het partnerschap stappen”, zegt de woordvoerder van de NMBS. Deutsche Bahn zet immers in op de eigen ICE-hogensnelheidstreinen.

De Belgische en Franse spoorwegen ‘versterken hun partnerschap binnen Thalys’, luidt de officiële verklaring van de Belgische en Franse spoorwegmaatschappijen. Samen zullen ze hun belangen consolideren in een ‘volwaardige spoorwegonderneming’, luidt het in het persbericht.

Het is daarbij de bedoeling dat de entiteit ‘op een meer flexibele manier sneller inspeelt op de evoluties op de markt’. “Je zit in een geliberaliseerde markt. Dan heb je ook een organisatie nodig die in de markt flexibel kan opereren”, aldus de woordvoerder. Dat zou uiteindelijk ook de reizigers ten goede moeten komen.

De nieuwe onderneming zou in 2015 worden opgestart na goedkeuring van onder meer de Europese Commissie .

Het Thalys-partnerschap bestaat sinds 1995 en werd opgericht door NMBS, SNCF, Deutsche Bahn en de NS, de Nederlandse Spoorwegen. Thalys is nu voor 62 procent in handen van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF, voor 28 procent van de NMBS en voor 10 procent van Deutsche Bahn. Dat moet in 2015 evolueren naar een verhouding 60-40 voor SNCF en NMBS, aldus de woordvoerder. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content