Teleurstellende resultaten bij Telenet

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De analisten hadden meer verwacht van Telenet. De omzet en de brutowinst vielen tegen. Het management legt de schuld bij de verscherpte concurrentie.

Telenet had 618,4 miljoen euro opbrengsten in het eerste kwartaal. Dat was duidelijk onder de verwachtingen van de analisten en ook een lichte daling tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Ook de gecorrigeerde winst voor de financiële resultaten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) zat met 307,8 miljoen aan de lage kant van de verwachtingen. Desalniettemin groeide de gecorrigeerde ebitda nog 5 procent op vergelijkbare basis.

Video-omzet daalt

Als verklaring verwijst Telenet naar de “intens competitieve markt”, de negatieve effecten van de regelgeving in mobiel en de afwezigheid van prijsaanpassingen in het eerste kwartaal. Hogere inkomsten uit kabeldiensten aan bedrijven en uit groothandelsverkopen konden die effecten niet helemaal compenseren.

Het krimpende aantal tv-klanten begint te wegen op de video-inkomsten, die 2 procent daalden op vergelijkbare basis, ondanks hogere vergoedingen voor de verhuur van settopboxen en hogere inkomsten uit premiumabonnementen zoals Play More. Telenet verkocht wel minder video-op-aanvraag.

De internetinkomsten groeiden met 1 procent, onder meer door het voortdurende succes van de bedrijfsaanbiedingen van Telenet. De Mechelaars hebben nu al 167.700 internet-abonnees in het bedrijfssegment, een stijging met 28 procent in één jaar. De telefonieopbrengsten krompen met 5 procent. Het aantal abonnees daalt, en ook het verbruik van die abonnees.

Succes WIGO weegt op mobiel

In mobiel daalden de vergelijkbare inkomsten met 6 procent. Het aantal abonnementen groeide wel met 28.000, maar het succes van de verbeterde WIGO-formule betekent ook minder inkomsten buiten de bundel en hogere kortingen.

De gecorrigeerde ebitda-marge verbeterde tot een indrukwekkende 49,8 procent. Telenet rondde eind maart de overdracht van zijn mobiele klanten naar zijn eigen Base-netwerk af, en heeft daardoor structureel minder kosten voor mobiel. Voordien gebruikte nog een deel van de mobiele Telenet-klanten het netwerk van Orange Belgium.

Telenet Business, dat de niet-kabeldiensten aan bedrijven groepeert, deed met 31,8 miljoen euro inkomsten op vergelijkbare basis iets minder goed dan een jaar geleden. Er waren méér inkomsten uit dataverbindingen, maar minder uit beveiliging en uit vaste telefonie.

Flinke vrije kasstroom

De gecorrigeerde vrije kasstroom was 83 miljoen. Dat was flink sappiger dan de negatieve vrije kasstroom van bijna 16 miljoen vorig jaar. CFO Birgit Conix noemt onder meer de lagere rentelasten na de recente herfinancieringen en een lagere behoefte aan werkkapitaal als oorzaken.

De operator blijft bij zijn verwachtingen voor 2018. Die voorzien onder meer een stijging van de vergelijkbare gecorrigeerde ebitda met 7 à 8 procent en een vrije kasstroom van 400 à 420 miljoen euro.

Zoals bekend is Telenet kandidaat om de Waalse operator VOO over te nemen, als die te koop zou staan. In een interview met L’Echo zei CEO John Porter eerder dat hij daarvoor 1,3 miljard euro over zou hebben, zonder nog de overnameprijs voor Brutélé, de kleine Brusselse partner binnen VOO, te rekenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content