Telenet verliest contract met Studio 100

. © BELGA

Telenet is zijn contract met Studio100, het productiehuis achter onder meer K3 en Plop, kwijtgespeeld. De zender Studio100 TV verdwijnt daardoor vanaf januari uit het Telenet-aanbod, net als de meeste Studio100-programma’s in de catalogus. Telenet maakt zich sterk dat het voldoende alternatieve kinderprogramma’s heeft aangekocht.

Studio100 heeft beslist om zijn zender en programma’s vanaf volgend jaar exclusief aan Proximus te verkopen. Telenet betreurt dat: “De mediasector verandert en content geraakt steeds meer versnipperd, met ongemak voor de kijker als gevolg”. Telenet-CEO John Porter is al langer voorstander van niet-exclusieve overeenkomsten. Zo werd het eersteklassevoetbal bijvoorbeeld aan meerdere aanbieders verkocht.

Baby TV

Telenet is dan maar op zoek gegaan naar andere leveranciers om de programma’s van Studio100 te vervangen en zegt dat het zijn aanbod op die manier zelfs heeft kunnen verbreden. In het basisaanbod komt Baby TV in de plaats van Studio100 TV. Tot nu toe zat Baby TV in het Play-aanbod, waarvoor extra betaald moet worden. De zender mikt op “edutainment” voor kinderen onder 4 jaar.

Voor de iets oudere kinderen zijn er de films van Disney, waarvan Telenet zegt dat ze populairder zijn in de on-demandcatalogus dan de programma’s van Studio100. Wekelijks komen er nieuwe films in het aanbod. Ook de animatiereeksen van Nickelodeon en Nick Jr. blijven. Dat is goed nieuws voor kinderen die graag naar Dora, Spongebob, Paw Patrol, Shimmer & Shine of The Thundermans kijken. Van Ketnet heeft Telenet nog de vaste waarden TikTak en Kaatje in huis.

Voor tieners brengt Telenet vanaf december twee nieuwe reeksen die het goed doen in de VS: Guidance en Freakish. Die reeksen van het Amerikaanse AwesomenessTV gaan ook in op zwaardere thema’s. Telenet ziet tienerreeksen almaar populairder worden en wil er in de toekomst nog meer op inzetten. Volgend jaar zullen elk kwartaal andere series toegevoegd worden.

Geen totale breuk

Dat het contract met Studio100 niet is verlengd, betekent overigens niet dat er helemaal niets van het productiehuis meer te zien zal zijn bij Telenet. De Studio100-figuren blijven te zien op de zenders Ketnet en VTM Kzoom. Via de optie Terugkijk TV kunnen die afleveringen tot zeven dagen terug herbekeken worden.

Daarnaast zullen nog een aantal programma’s van Studio100 beschikbaar blijven in Play en Play More omdat de licentie pas later vervalt, maar de meeste zullen uiteindelijk ook verdwijnen. De programma’s van Studio100 waarin Telenet mee heeft geïnvesteerd, blijven wel in de catalogus zitten. Dat zijn Kosmoo, Flin & Flo en Lolly Lolbroek.

Proximus

Dat Studio100 exclusief met Proximus in zee gaat, is geen grote verrassing. De twee bedrijven werkten al goed samen. In 2015 lanceerden ze samen Wanagogo, een digitaal platform met de figuren van Studio100. Vorig jaar lanceerde Proximus in Franstalig zender Studio100 TV. Nu verhuist de Nederlandstalige zender dus ook naar Proximus.

Dominique Leroy, CEO van Proximus, is tevreden. “De exclusieve acquisitie van Studio100 TV in Vlaanderen als deel van ons basis Proximus TV aanbod zal ons toelaten om Proximus verder te verankeren te midden van de families met kinderen in Vlaanderen, terwijl onze nationale penetratie en sterke aanwezigheid in Wallonië Studio100 zullen ondersteunen in het verder uitbouwen van hun draagwijdte.”

Partner Content