Telecomreus AT&T sluit monsterdeal met Time Warner

© reuters

Het Amerikaanse telecombedrijf AT&T neemt mediabedrijf Time Warner over. De megadeal is unaniem goedgekeurd door de directies van beide bedrijven, maar moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders.

De megadeal stemt overeen met een bedrag van 85,4 miljard dollar (78,4 miljard euro). Het bedrijf betaalt 107,50 dollar (98,76 euro) per aandeel, de helft in cash en de andere helft in AT&T-aandelen.

De deal hing al in de lucht. Persbureau Bloomberg meldde dinsdag dat AT&T snel een akkoord wilde sluiten om andere kapers op de kust voor te zijn.

Met de overname van Time Warner verzekert AT&T zich van een keur aan populaire programma’s. Time Warner is het bedrijf achter nieuwszender CNN, HBO (Game of Thrones), Cartoon Network en de Warner Bros. filmstudio’s (Harry Potter, Batman). Ook bezit het de uitzendrechten van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

Eerder deze week berichtte Bloomberg al dat AT&T en Time Warner met elkaar aan het onderhandelen waren. Toen leek het echter nog om een verkennende en informele fase te gaan.

De gesprekken tussen Time Warner en AT&T over een overname begonnen in augustus, zegt topman Randall Stephenson van AT&T. “We hadden allebei het idee dat je veel sneller kunt innoveren als je beide bedrijven samenvoegt”, aldus Stephenson.

De deal volgt de nieuwe trend in media- en telecomland om meer consumenten te lokken. bedrijven die hun terrein uitbreiden buiten de traditionele activiteit. Telecomreus AT&T, de pionier van de vaste telefonie, krijgt via de overname eigen ‘content’ in handen nu meer en meer mediagebruikers niet langer ’traditioneel’ kijken, maar bijvoorbeeld op de smartphone. Zelf zeggen AT&T en Time Warner dat de deal meer concurrentie zal brengen voor de kabelaars en het traditionele entertainmentmodel zal opschudden met een groter mobiel aanbod. “De toekomst van video is mobiel en de toekomst van mobiel is video”, heet dat bij AT&T in het marketingtaaltje. De topman van AT&T zou volgens The Wall Street Journal het nieuwe bedrijf leiden

Hoewel beide bedrijven een megadeal hebben afgerond, blijft het de taak van de toezichthouders om het licht op groen te zetten.

De Amerikaanse overheid zal nauwlettend in de gaten houden wat het ontstaan van de nieuwe mediagigant voor gevolgen heeft voor consumenten en hun portemonnee, meldt de Senaatscommissie die toezicht houdt op het concurrentiebeleid.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft alvast duidelijk gemaakt dat hij de monsterdeal blokkeert als hij de president van de VS wordt. Volgens hem is er sprake van een te grote mediaconcentratie. Trump is niet te spreken over de manier waarop hij wordt weggezet door CNN.

(Belga/VK/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content