Stijn Fockedey

Techsector kan nieuw schandaal à la L&H missen als kiespijn

Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Al meer dan een jaar vreest men in en buiten Silicon Valley dat te veel bedrijven een monsterwaardering hebben en dat te veel van hen die belofte niet kunnen waarmaken. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Elizabeth Holmes gaf in 2003 haar universitaire studies op om in Californië een revolutionair apparaatje te maken dat goedkoper en sneller bloed kan testen op allerlei stoffen en aandoeningen. En dat bovendien met slechts een fractie van het bloed dat nodig is voor een klassieke test. Twaalf jaar en 400 miljoen dollar durfkapitaal later wordt haar bedrijf Theranos gewaardeerd op 9 miljard dollar. Holmes heeft nog de helft van de aandelen.

Een college drop-out, revolutionaire technologie en bakken geld, het zijn de gedroomde elementen voor een Silicon Valley-sprookje à la Apple of Facebook. Maar vandaag kaart The Wall Street Journal mistoestanden aan bij Theranos. De technologie van het bedrijf zou veel minder ver staan dan het laat uitschijnen en ze maakt nog te veel fouten, stelt de krant. Meer zelfs, het bedrijf zou proberen te verbergen dat veel van de testen bij Theranos nu nog met klassieke machines gebeuren. Volgens de zakenkrant overtreedt Theranos de regels door die ernstige ontwikkelingsproblemen te verzwijgen.

Techsector kan nieuw schandaal à la L&H missen als kiespijn

Het legendarische vooruitgangsoptimisme van investeerders in Silicon Valley zou weleens een ferme deuk kunnen krijgen als Theranos ten onder gaat aan dit schandaal. Er gaat geen maand voorbij of er komen in Silicon Valley weer een paar bedrijven bij die op meer dan een miljard dollar worden gewaardeerd. Dat zijn de unicorns, eenhoorns. Al meer dan een jaar vreest men in en buiten Silicon Valley dat te veel bedrijven een monsterwaardering hebben en dat te veel van hen die belofte niet kunnen waarmaken.

Daarom staan die bedrijven met een monsterwaardering onder een ongelofelijke druk om te presteren. Zo wordt de verleiding groot om over de schreef te gaan. En dat kan desastreuze gevolgen hebben. Vertrouwen komt te voet, maar vertrekt te paard. Het debacle van Lernout & Hauspie heeft er voor meer dan tien jaar voor gezorgd dat ambitieuze Vlaamse tech-ondernemers scheef werden bekeken. Een gelijkaardig schandaal in Silicon Valley kan wereldwijd schade aanrichten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content