Tarief vennootschapsbelasting daalt vanaf 1 januari
Het zag er even naar uit dat deze maatregel uit het Zomerakkoord niet voor 1 januari door het parlement zou geraken, maar de meerderheid raakte het uiteindelijk toch eens.
Het belastingtarief voor bedrijven in ons land gaat vanaf 1 januari naar omlaag. Die maatregel van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) moet de concurrentiekracht aanscherpen.
Omdat de hervorming budgetneutraal moet zijn, bedacht de ploeg van Michel enkele compenserende maatregelen.
Vanaf Nieuwjaar betalen bedrijven in ons land nog 29 procent vennootschapsbelasting, in plaats van 33 procent. Kleine en middelgrote ondernemingen krijgen een extra korting. Bedrijven met minder dan vijftig werknemers, een omzet onder de 9 miljoen euro en een balanstotaal minder dan 4,5 miljoen euro betalen vanaf 2018 20 procent op de eerste schijf van 100.000 euro. De aanvullende crisisbijdrage daalt van 3 naar 2 procent.
Vanaf 2020 wil Van Overtveldt nog een tandje hoger schakelen: gewone bedrijven betalen dan nog 25 procent vennootschapsbelasting, kmo’s 20 procent op de eerste schijf tot 100.000 euro. De crisisbijdrage komt dan voor zowel grote als kleine ondernemingen op 0.
Dat bedrijven minder gaan bijdragen, betekent minder geld in het laatje voor de regering. Omdat de hervorming budgetneutraal moet zijn, bedacht de ploeg van Michel enkele compenserende maatregelen. Zo wordt het gebruik van de notionele intrestaftrek ingeperkt, betalen bedrijven vanaf dit jaar ook een meerwaardebelasting op aandelen die ze verkopen en zijn de sancties voor wie zijn vennootschapsbelasting helemaal niet betaalt vanaf Nieuwjaar strenger. Bedrijven die de voorafbetaling niet tijdig indienen, riskeren minstens 6,75 procent meer belastingen te moeten betalen.