Tapijtgroep Balta reageert op brexit: ‘Geen business as usual’
De Britten zijn grote afnemers van Belgisch interieurtextiel zoals kamerbreed tapijt. Bij tapijtgroep Balta hebben ze zich financieel ingedekt tegen een koersdaling van het pond.
“De Britse markt is zeer belangrijk voor de Balta Group. Hij vertegenwoordigt 28 procent van de omzet en voor sommige afdelingen, zoals kamerbreed tapijt, is dat cijfer nog hoger”, zegt Geert Vanden Bossche, marketingdirecteur bij de Balta Group.
De tapijtgroep met hoofdzetel in het West-Vlaamse Sint-Baafs-Vijve boekte in 2015 een bruto-omzet van meer dan 600 miljoen euro. Balta heeft 3400 werknemers in dienst, van wie er 2600 in Vlaanderen werken. Het is daarmee een van de grootste private werkgevers van de provincie West-Vlaanderen.
Hoe reageert Balta op de uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk?
Vanden Bossche: “Het is nog vroeg, we moeten nu rustig blijven en de evoluties verder volgen, maar het spreekt voor zich dat de brexit zijn effect zal hebben. Het is niet de eerste keer dat Balta tegenwind krijgt en we zijn flexibel en sterk genoeg als bedrijf om daarop in te spelen en te reageren om de resultaten veilig te stellen. We hebben ons bovendien voor een bepaalde periode financieel ingedekt tegen een koersdaling van het pond.”
Als het pond laag blijft, daalt de koopkracht van uw klanten in het Verenigd Koninkrijk en verzwakt uw concurrentiepositie.
Vanden Bossche: “In de eerste periode is er geen probleem. Mocht de koers van het pond structureel op een lager niveau blijven hangen, dan moeten we iets doen aan onze prijzen. Want dan verslechtert onze concurrentiepositie ten opzichte van de lokale producenten in het VK. We hebben dat nog gekend, een laag pond, daar moet je op reageren met andere producten.”
Wordt het zwakke pond een structureel gegeven?
Vanden Bossche: “Dat verwachten we toch. Niemand denkt dat die koers snel weer stijgt. Op korte termijn zal er een extreme reactie zijn en later komt er een nieuw evenwicht. We moeten afwachten en kijken hoe dat in enkele weken zal evolueren.”
Balta produceert ook in Turkije, is dat een troef bij een brexit?
Vanden Bossche: “Dat zou kunnen, al produceren we daar voornamelijk karpetten. Dat is een meer globale business, de Engelse markt is minder belangrijk in dat segment. We exporteren naar meer dan honderd landen wereldwijd.”
Rekent het bedrijf nu vooral op een snel vrijhandelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk?
Vanden Bossche: “We moeten ook realistisch zijn. Dat zal enkele jaren in beslag nemen. We zullen even een onstabiele periode kennen, maar op lange termijn zien we dat wel stabiliseren. Waarschijnlijk komt er een akkoord dat heel dicht aanleunt bij wat vandaag bestaat. Onze medewerkers en onze klanten zijn ervan overtuigd dat de zaken zullen normaliseren en dat er vraag naar onze producten zal blijven bestaan. Het is geen business as usual, maar we geloven dat de situatie op lange termijn zal normaliseren.”
Reacties van andere bedrijven
Bekaert: ‘Fusie afronden’
Bekaert voelde de uitslag van het referendum meteen. De staaldraadverwerker was bij de grotere dalers in de Bel-20. Nochtans is de omzet van Bekaert in het Verenigd Koninkrijk niet erg belangrijk. Ze wordt zelfs niet apart vermeld in het jaarverslag. De groep heeft één fabriek in het Verenigd Koninkrijk, maar vanaf eind juni komen daar drie fabrieken bij, via de joint venture met de Britse specialist in staalkabel en geavanceerde staalkoordactiviteiten Bridon.
“We hebben vandaag inderdaad een vrij beperkte aanwezigheid in het Verenigd Koninkrijk. De fusie met Bridon zal onze aanwezigheid versterken. We ronden de fusie naar verwachting in de loop van volgende week af”, bevestigt Bekaert-woordvoerder Katelijn Bohez.
Lotus Bakeries: net twee fabrieken gekocht
Lotus Bakeries is vandaag een van de schaarse klimmers op de beurs, ook al wordt het aandeel weinig verhandeld. Vorig jaar haalde de koekjesbakker 33,6 miljoen euro omzet in het Verenigd Koninkrijk, of iets meer dan 8 procent van de geconsolideerde omzet. Speculooskoekjes en -pasta halen mooie groeicijfers in het VK. Bovendien kocht Lotus Bakeries vorig jaar twee bedrijven over het Kanaal, twee keer ondernemingen met “gezonde tussendoortjes”. Het is de bedoeling dat Lotus Bakeries die producten ook elders in Europa zou verkopen.
Greenyard Foods: “Onze Britse fabrieken leveren aan hun thuismarkt”
De beursgenoteerde groente- en fruitproducent en -verhandelaar Greenyard Foods kon de verliezen vrij beperkt houden. In het eerste halfjaar van het boekjaar van april 2015 tot einde maart 2016 stond het Verenigd Koninkrijk nog voor 9,4 procent van de omzet, of zowat 110 miljoen euro. “Het grootste deel van de omzet zit dus in andere landen dan het Verenigd Koninkrijk”, duidt Nancy Goovaerts.
Het lage pond kan gunstig zijn voor de export vanuit de twee Engelse fabrieken van de groep, in Boston en King’s Lynn. Maar aan de andere kant zal Greenyard Foods, dat vanuit zijn fabrieken op het vasteland ook levert aan de grote Britse winkelketens, hinder ondervinden van de duurdere euro. “Onze fabrieken in Boston en King’s Lynn zijn enkel actief in de productie van diepvriesgroenten voor het Verenigd Koninkrijk”, benadrukt Nancy Goovaerts. “We kopen groenten bij Engelse telers in de omgeving van de fabrieken. Die groenten worden dan verwerkt en verkocht op de Britse markt. De eventuele impact van wisselkoerseffecten is daarom immaterieel.” (W.R.)
Brexit-referendum
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier