Tabaksgigant Philip Morris verwerft bijna kwart van Brits farmabedrijf Vectura

© reuters

De Amerikaanse tabaksgigant Philip Morris heeft woensdag gemeld dat het een belang van 22,6 procent heeft verworven in het Britse farmabedrijf Vectura, dat medische inhalatoren en producten tegen longaandoeningen produceert.

Philip Morris zei in een verklaring dat het de aandelen op de markt heeft gekocht en van plan is er meer te kopen tegen een prijs van maximaal 165 pence per aandeel.

Die prijs bood de tabaksgigant bij zijn succesvolle overnamebod op Vectura, dat daarmee gewaardeerd wordt op 1,1 miljard pond. Het overnamebod loopt momenteel tot 15 september. Philip Morris haalde het van het Amerikaanse investeringsfonds Carlyle, wiens bod lager was, namelijk 155 pence per aandeel.

Vectura zegt de voorkeur te hebben gegeven aan de Amerikaanse onderneming door de hogere prijs en het bedrijf denkt te kunnen profiteren van de aanzienlijke financiële middelen van Philip Morris.

Tabaksfabrikant Philip Morris maakt producten die net schadelijk zijn voor de longen en dus werd het bod in de sector erg kritisch onthaald. Maar Philip Morris probeert al langer te diversifiëren, omdat sigaretten volgens het bedrijf zelf geen lang leven meer beschoren zijn. De laatste jaren investeerde het concern miljarden in alternatieven, zoals IQOS. Eerder deze maand kondigde het ook al de overname van het Deense Fertin Pharma aan – dat onder meer nicotinekauwgom en orale pijnstillers maakt. In het Verenigd Koninkrijk pleitten een 20-tal gezondheidsorganisaties om de overname te verbieden. Ze krijgen daarbij ook de steun van de Labour-partij.

Vectura ontwikkelt ook een inhalatiebehandeling voor covid-19 in samenwerking met het Britse biotechbedrijf Inspira.

Partner Content