Strijd om gevangenissen wordt bitsig

© belga

Drie groepen rond de aannemingsbedrijven Besix, Koninklijke BAM Groep (onder meer Interbuild) en Future Prisons (Cordeel en Willemen) staan op de shortlist voor de bouw van vier nieuwe gevangeniscomplexen.

Die gevangenissen zullen meer dan waarschijnlijk worden opgetrokken in Dendermonde, Beveren, Leuze-en-Hainaut en Marche-en-Famenne. De optie Sambreville is ook nog open.

De consortia rond Strabag en Jan De Nul Groep zijn enkel geselecteerd (en geïnteresseerd) voor de bouw van gevangenissen in Vlaanderen. Eiffage en het consortium Ariane concentreren zich dan weer op Wallonië. CFE en Cofinimmo vielen uit de boot.

Tot deze consortia behoren uiteraard ook een rist architecten, technische adviseurs en andere ondernemingen. De private partners staan in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en de beschikbaarstelling van de gevangenis. De opdracht omvat ook dienstverlening, zoals het onderhoud. In totaal gaat het over een contract met een geschatte waarde van 200 miljoen. Het belooft volgens waarnemers een bitsige strijd te worden, want in crisistijden kunnen de aannemers de omzet goed gebruiken.

In mei moet de offerte binnen zijn. In de tweede helft van dit jaar wordt de uiteindelijke keuze gemaakt door de Regie der Gebouwen en de FOD Justitie, aangevuld met enkele externe adviseurs. In oktober 2011 moeten de werken starten.

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content