Sterondernemer Elizabeth Holmes riskeert tot 20 jaar cel na veroordeling wegens fraude

Elizabeth Holmes

De Amerikaanse onderneemster Elizabeth Holmes is maandag door een jury in Californië schuldig bevonden aan vier klachten van fraude. Ze wordt ook vrijgesproken van vier andere klachten, terwijl de jury geen eensgezindheid kon bereiken over de drie laatste klachten.

De 37-jarige onderneemster werd schuldig bevonden voor drie klachten van fraude tegenover investeerders en één klacht van samenzwering voor het plegen van fraude. Ze riskeert volgens Amerikaanse media tot 20 jaar gevangenis. Verwacht wordt dat ze in beroep zal gaan.

De vroegere ster van Silicon Valley stond terecht voor twaalf aanklachten van fraude, waarvan er een eerder al werd geschrapt. Ze moet zich verantwoorden omdat ze gelogen zou hebben over een bloedtest van haar bedrijf Theranos en over de financiële vooruitzichten van het bedrijf. Holmes heeft de beschuldigingen steeds ontkend. Ze werd ook vrijgesproken van vier aanklachten, waarvan drie over het plegen van fraude tegenover patiënten die een bloedtest ondergingen. Over nog eens drie klachten kon de twaalfkoppige jury na zeven dagen delibereren geen consensus bereiken.

Succes

Holmes haalde sinds 2004 honderden miljoenen dollars op van investeerders voor haar start-up Theranos, die een bloedtest ontwikkelde met revolutionaire technologie, waardoor slechts enkele druppels bloed nodig waren om ziektes als kanker of diabetes op te sporen. Theranos was volgens schattingen op een bepaald moment 9 miljard dollar waard, Holmes zelf was, tenminste op papier, 4,5 miljard dollar waard. Bij haar financiers waren beroemdheden als persmagnaat Rupert Murdoch. Haar succesverhaal kwam in 2015 plots tot een einde toen de krant Wall Street Journal (eigendom van Murdoch) een reeks artikels publiceerde, waarin grote twijfels werden geuit over Holmes’ farma-imperium. De bloedtests zouden helemaal niet werken en Holmes zou ook gelogen hebben over hoe ver de ontwikkeling van de technologie al stond. Ze werd samen met haar vroegere zakenpartner in 2018 aangeklaagd voor fraude.

De fraude tegenover investeerders werd door de jury weerhouden, die tegenover patiënten niet.

Partner Content