Array laat bouwers en kopers van nieuwbouwvastgoed rondwandelen in een projectie van de woning. “We willen mensen een getrouw beeld geven van hun toekomstige woning”, legt medeoprichter Wannes Kuyps uit.
“Zelfs vastgoedprofessionals die goed een plan kunnen lezen, hebben het soms moeilijk om in te schatten hoe een ruimte zal aanvoelen. Bouwen is een heel belangrijke stap in het leven van mensen. Tegelijk is het een onomkeerbaar proces: corrigeren is moeilijk en kost veel geld. Bovendien zijn bouwmethodes zoals houtskeletbouw en prefab in opmars en die laten geen wijzingen tijdens de werffase toe.”
Met virtual reality (VR) kun je ook rondwandelen in je toekomstige flat. Welke meerwaarde biedt Array?
“Onze oplossing is digitaal, aanpasbaar en het maakt het plan ook heel tastbaar. Met een VR-bril kijk je naar een nieuwe realiteit. Voor sommige toepassingen werkt dat prima, maar niet in een woonomgeving. Je ziet met VR wel waar er een muur staat, maar het is lastig om afstanden in te schatten. Voor oudere mensen is de technologie op zich ook een barrière. En de interactie met je partner of de architect is ook veel beperkter met zo’n bril op.”
Hoe werkt het precies?
“Het grondplan wordt op ware grootte geprojecteerd op de vloer. We hebben daarvoor een projectruimte van 170 vierkante meter. Standaard duurt een sessie anderhalf uur. Tijdens zo’n sessie kan de klant het grondplan nog aanpassen. Er zijn ook verplaatsbare wanden, meubels en andere losse modules waarmee kan worden geschoven. Ik noem het soms een levend poppenhuis.”
Op wie mikt u?
“We zetten vooral in op de b2b-markt. Dat zijn projectontwikkelaars, aannemers architecten en interieurarchitecten. Het is een tool of een service die ze aanbieden aan hun klanten. Maar projectontwikkelaars gebruiken het soms ook om de plannen van een nieuw project te finetunen.”
Wie zit erachter?
“Er zijn drie partners. Bieke Hillen is binnenhuisarchitect. Mijn broer Jente is technisch expert en werkt voor de audiovisuele sector. Zo heeft hij jarenlang gewerkt voor Tomorrowland. Ikzelf ben al twaalf jaar projectontwikkelaar. Met ons drie hadden we alle expertise in huis om het product te ontwikkelen. Nu het product werkt, staan we wel open voor een financiële partner, want we willen Array op verschillende locaties, ook in het buitenland, aanbieden.”