Het is de droom van avontuurlijke reizigers om weinig vooruit te plannen. Dat kan sinds midden mei met de app Tripeez. Die geeft liften een nieuw elan, dankzij een solide beschermingsmechanisme en een module om de kosten te delen.
Hoe is het idee ontstaan?
“Het idee dateert uit 2015”, zegt Yves Poletti, die al meer dan dertig jaar betrokken is bij het uitgeven van tijdschriften en het ontwikkelen van websites en apps. “Recentelijk heb ik het als een persoonlijk project gelanceerd, na negen maanden werk. De financiering gebeurde met eigen middelen. Tripeez is ondertussen actief in veertig landen.”
Wat doe Tripeez precies?
“Tripeez is een moderne versie van liften, waarbij de duim is vervangen door de smartphone. De tripper die langs de kant van de weg staat te wachten heeft een oranje achtergrond met een pijl en kan worden herkend door een trippist, van wie de smartphoneachtergrond groen is als hij passagiers accepteert. In tegenstelling tot bestaande platformen, zoals BlaBlaCar, gaan wij ervan uit dat mensen hun reizen niet noodzakelijk plannen en niet noodzakelijk op hetzelfde moment naar dezelfde plaats gaan. Ze kunnen ook al in de juiste richting meereizen.”
Hoe zit het businessmodel in elkaar?
“Tripeez ontvangt een commissie van een paar cent op basis van een vooraf bepaald kilometertarief. Voor België is het tarief 16 cent per kilometer voor ritten van minder dan 50 kilometer. De prijs daalt tot 13 cent voor langere ritten. Het is zelfs goedkoper als je met meer dan één persoon reist, want de verhoging bedraagt slechts 15 procent voor elke extra persoon. Een reis van Brussel naar Parijs kost alleen 40 euro, en 46 euro voor twee personen.
“De prijs is hetzelfde, ongeacht het type auto. Om het spel niet ingewikkelder te maken, en vooral omdat de prijs voor alle landen moet worden vastgesteld, hebben we gekozen voor een middelgrote auto zoals een Volkswagen Golf, een Ford Fiesta of een Renault Clio. Ik betwijfel of we veel trippisten zullen hebben die in Ferrari’s of Rolls Royces rijden. De betaling gebeurt in de app via Stripe. Viva Wallet en PayPal worden binnenkort toegevoegd.”
Verliest liften niet een deel van zijn charme door de app?
“We hebben een stevige veiligheidslaag toegevoegd die lifters anders niet hebben: alle gebruikers worden naar behoren geregistreerd en beoordeeld door hun medereizigers, en het is mogelijk je positie realtime te delen op sociale netwerken. Het uiteindelijke doel is het koppelen van mensen die hun autokosten willen verlagen en anderen die betaalbaar willen reizen.”