Starter van de week: Trince bestrijdt kankercellen met genetische manipulatie
Trince – een afkorting van Transfer Into Cells – is een spin-off van de Universiteit Gent die actief is in de zogeheten fotoporatie. De start-up won afgelopen maand de wereldwijde Spinoff Prize van het wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Wat is fotoporatie?
“Het is een innovatieve technologie die onder andere de genetische manipulatie van immuuncellen uit het bloed van kankerpatiënten mogelijk maakt”, legt medeoprichter en CEO Philip Mathuis uit. “Die cellen worden aangepast om kankercellen te bestrijden na herintroductie in het lichaam. Onze methode heeft zo het potentieel om miljoenen levens te redden.”
Hoe werkt ze precies?
“We brengen externe moleculen in de cellen binnen op basis van fotothermische nanodeeltjes. Die worden bestraald met laserlicht: zo creëren we tijdelijke poriën in het celmembraan, waardoor de moleculen kunnen binnendringen. De methode is zeer zacht voor de cellen, waardoor ze hun functionaliteit en therapeutische doeltreffendheid bewaren.”
Wie zijn de oprichters?
“Trince werd in december 2021 opgericht door professor Kevin Braeckmans (CSO), professor Stefaan De Smedt (voorzitter van de Wetenschappelijke Adviesraad) en mezelf. Ik bouwde ervaring op als ondernemer, onder meer als oprichter van Ovizio: een spin-off van de ULB die een holografische microscoop ontwikkelde.”
Waar zijn uw klanten?
“Onze klanten situeren zich in Europa en de Verenigde Staten. Het zijn enerzijds onderzoekscentra die onze technologie gebruiken voor wetenschappelijke doeleinden, en anderzijds biotechbedrijven die ze toepassen bij de ontwikkeling en de productie van genetisch gewijzigde therapeutische cellen. Onze methode is overigens compatibel met de standaardworkflow in laboratoria.”
Geniet u externe hulp?
“Trince werd opgericht met de financiële hulp van het investeringsfonds Novalis Biotech Acceleration, het Belgisch interuniversitair durfkapitaalfonds Qbic II en een groep ervaren privé-investeerders. De Universiteit Gent bracht intellectuele eigendom, knowhow en prototypes in. We konden ook rekenen op subsidies van Vlaio en de Europese Commissie.”
Starter van de week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier