Shampoos en detergenten hebben surfactanten nodig. Dat zijn stoffen die de oppervlaktespanning van water verlagen, zodat het zich makkelijker met olie en vetten kan vermengen. Het Gentse AmphiStar heeft een technologie ontwikkeld, die een biologische variant voor die klassieke ingrediënten maakt.
Hoe werkt de technologie?
“Surfactanten worden traditioneel vervaardigd uit fossiele grondstoffen of palmolie”, zegt co-founder en COO Sophie Roelants. “Duurzaam zijn ze dus niet. AmphiStar pakt het anders aan, en gebruikt afval- en reststromen als basisgrondstof. Die worden in een fermentatievat vermengd met gisten. Die micro-organismen zetten alles om in surfactanten.”
Hoe groot is het potentieel?
“Wereldwijd worden elk jaar 20 miljoen ton surfactanten geproduceerd en gebruikt. Ze zijn onmisbaar in onder meer afwasmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten. Zelfs als onze biologische varianten maar een paar procenten van die markt kunnen inpikken, gaat het om een gigantisch volume.”
Hoe is het idee ontstaan?
“AmphiStar is in juli 2021 opgericht door vijf bio-ingenieurs die promotor of tutor van elkaar waren in doctoraats- of thesisonderzoeken rond biologische surfactanten. Voorafgaand jarenlang onderzoek aan de UGent en in de Bio Base Europe Pilot Plant (een pilootfabriek voor biogebaseerde processen en producten, nvdr) heeft het idee vormgegeven.”
Geniet u externe steun?
“We konden rekenen op de steun van de incubator Biotope, het publiek-private partnership Circular Bio-based Europe Joint Undertaking, het Duitse SPRIN-D en het VLAIO. Zopas haalden we 6 miljoen euro vers kapitaal op via het European Circular Bioeconomy Fund en de Vlaamse investeerders Qbic III en Flanders Future Tech Fund.”