Humanoïde robots, exoskeletten, collaboratieve robots en gerobotiseerde protheses worden steeds meer ingezet om de mens te ondersteunen. Menselijke gewrichten nabootsen is een aanzienlijke uitdaging. Ailos ontwikkelt transmissiesystemen die natuurlijke, dynamische bewegingen nabootsen. Ze verhogen de efficiëntie en de productiviteit, en zijn duurzaam, veilig en betaalbaar.
Waaruit bestaat uw innovatie precies?
“De meeste mensgerichte robots worden aangedreven door elektrische motoren”, legt medeoprichter en CEO Pablo Lopez Garcia uit. “Ze draaien doorgaans zeer snel, maar leveren een beperkt koppel (krachten die in tegengestelde richting werken, nvdr). Onze transmissiesystemen verlagen de snelheid en verhogen het koppel. Ze zijn compact en licht, maar hebben een grote overbrengingsverhouding. Daardoor kunnen we het gewicht van robots tot de helft reduceren.”
Hoe is Ailos ontstaan?
“Ailos is ontstaan uit Brubotics, het onderzoeksinstituut rond mensgerichte robotica van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). De drie oprichters – roboticaprofessor Dirk Lefeber, robotica-ingenieur Stein Crispel en ikzelf, als voormalig manager in de auto-industrie – beseften dat de performantie van de bestaande overbrengingen een belangrijke barrière vormden voor de verdere doorbraak van moderne robotsystemen.”
Hoever staat u vandaag?
“In de afgelopen jaren hebben we meer dan dertig prototypes getest. Tegen het einde van 2024 zal het Minimum Viable Product (MVP) op punt staan.”
Geniet u externe steun?
“Tot nu werd Ailos gefinancierd met middelen van de VUB, samen met subsidies van Innoviris en Vlaio. Ook de acceleratorprogramma’s van FARI Institute, Tech to Market (European Innovation Council) en Start it @KBC zijn heel belangrijk, net als de ondersteuning van onder meer Voxdale en Qbic. Begin 2025 volgt ook een externe zaaifinancieringsronde.”