Staking bij Brussels Airlines afgewend na akkoord over werkdruk

het vliegtuig voor de Rode Duivels © belga

Bij Brussels Airlines hebben vakbonden en directie donderdag een akkoord bereikt over werkdrukverlaging. Er komt geen staking.

De onvrede bij de piloten van Brussels Airlines sleept al maanden aan. Halfweg mei legden ze zelfs twee dagen het werk neer, met meer dan 500 geschrapte vluchten tot gevolg. Eerdere voorstellen van de directie werden tot tweemaal toe door de piloten verworpen.

Deze keer zullen de voorstellen niet ter stemming worden voorgelegd, aldus Lemberechts. Maar hij maakt zich sterk dat aan een van de belangrijkste verzuchtingen van de piloten – de moeilijke balans tussen werk en privé – wordt tegemoetgekomen.

“Het gaat om meer dan twintig maatregelen waarvoor de directie zich engageerde. Concreet komt het neer op extra rustdagen en minder zware vliegritmes. De maatregelen zullen vanaf 2019 zichtbaar zijn en progressief uitbreiden”, verduidelijkt de vakbondsman.

Donderdag werd door de sociale partners een bedrijfsakkoord ondertekend, dat nog in cao’s moet worden gegoten. Over de andere aspecten – seasonal crews (die meer werken in drukke zomermaanden en minder in wintermaanden, red.) en het financiële aspect – is er nog geen akkoord. Wel is de afspraak gemaakt dat dit tegen uiterlijk 30 november moet geregeld zijn.

Geen staking

Om die onderhandelingen sereen te laten verlopen, werd de stakingsaanzegging ingetrokken, luidt het nog. “We zijn blij dat we na een lange periode van onderhandelingen tot een constructief akkoord zijn gekomen. We zijn vol vertrouwen dat we de details van dit seizoensconcept binnenkort kunnen finaliseren, samen met onze sociale partners”, meldt Brussels Airlines in een persbericht.

Om de werkdruk bij de piloten te verlagen worden alvast extra piloten aangeworven, klinkt het bij Brussels Airlines. “We gaan twaalf piloten aanwerven”, aldus woordvoerster Kim Daenen. Dat is op een totaal van zeshonderd piloten. Ook voor de invoering van de seasonal crews zullen piloten worden aangeworven.

Voor die drukke zomerperiode maakt Brussels Airlines vandaag vaak gebruik van tijdelijken, maar het is de bedoeling meer eigen personeel in te zetten. Hoeveel is nog niet duidelijk.

De extra aanwervingen komen bovenop de twintig piloten die Brussels Airlines van plan is aan te trekken voor het bemannen van twee extra toestellen die Brussels Airlines in de vloot opneemt dit winterseizoen (Airbus A319). De vloot van Brussels Airlines telt zowat vijftig toestellen.

Partner Content