Staking bij bagageafhandeling op Brussels Airport: directie en bonden bereiken voorakkoord

© belga

De staking bij bagageafhandelaar Swissport zal woensdag allicht verdergaan. De avond- en nachtploeg hebben een voorakkoord tussen de directie en de vakbonden verworpen. Dat meldt De Standaard.

De spontane staking begon dinsdagmorgen bij de ochtendploeg van bagageafhandelaar Swissport. Volgens ACV-vakbondsman Kurt Callaerts komt de staking niet onverwacht.

“Het hing al maanden in de lucht. De werkdruk is te hoog en het materieel is niet in orde. De directie steekt haar kop in het zand”, aldus Callaerts.

Een eerste overleg tussen bonden en directie leverde geen resultaat op. Volgens een woordvoerder van Swissport ging de directie er tijdens het overleg van dinsdagochtend mee akkoord om de premie dit jaar opnieuw uit te reiken, ‘maar dat werd tot onze verbazing door de vakbonden van tafel geveegd’.

Premie

Dinsdagavond bereikten bonden en directie uiteindelijk wel een voorakkoord. Volgens de liberale vakbond ACLVB heeft de directie zich geëngageerd tot een premie voor het personeel en worden tijdelijke contracten verlengd. Ook is er een kalender opgesteld om de overige problemen op korte termijn aan te pakken.

Het akkoord werd echter verworpen door de avond- en nachtploeg van Swissport, weet De Standaard. Door het verwerpen van het voorakkoord is het terug naar af met de onderhandelingen. Het personeel klaagt dat ze te veel overuren moeten doen, en dat er een te krappe bezetting is.

De vakbonden willen een stevige basis voor de problemen die al maanden sudderen bij het personeel en dinsdag tot uitbarsting kwamen. Pas dan kunnen ze tot een finaal akkoord komen. Ondertussen duurt de staking op de luchthaven van Zaventem nog zeker voort tot woensdagochtend en zal er ook dan nog hinder zijn.

Brussels Airport schat dinsdagavond dat ongeveer 40 procent van de vluchten vertraging opliep door de staking. Die vertraging bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een 20-tal vluchten werd afgeschaft. Ongeveer 30.000 passagiers zouden hinder ondervonden hebben. Duizenden stuks bagage bleven achter en zullen zo snel mogelijk nagestuurd worden.

Handbagage

Mocht de staking woensdag voorbij zijn, dan zullen er toch nog gevolgen merkbaar zijn, zegt woordvoerster Nathalie Van Impe van Brussels Airport. De luchthaven blijft mensen aanraden om indien mogelijk enkel met handbagage te reizen, uiteraard met respect voor de voorschriften inzake afmetingen en dergelijke.

Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem, onder meer van de maatschappijen Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. Op vluchten die behandeld werden door Aviapartner, was er geen probleem voor de bagage.

Het Gentse bedrijf Happy Flights, dat passagiers juridisch bijstaat om schadevergoeding te bekomen, kreeg naar eigen zeggen heel wat vragen van passagiers die een compensatie willen bekomen van hun luchtvaartmaatschappij. Het laat echter weten dat in het geval van een staking bij een afhandelaar een compensatie niet mogelijk is.

Voor advies en inlichtingen kunnen reizigers terecht op de website van Brussels Airport

Partner Content