Spoorstaking: ‘Een op de drie NMBS-treinen rijdt vrijdag’

© belga

Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat op vrijdag 29 juni een op de drie treinen zal rijden in vergelijking met een vrijdag zonder spoorstaking.

Behalve vrijdag zal het treinverkeer ook zaterdag fors verstoord zijn. Oorzaak is een 48 urenstaking van de socialistische spoorbond ACOD Spoor, die donderdag om 22.00 uur start.

Door de staking – omdat niet alle spoorpersoneel op de lijst met zware beroepen bij de openbare diensten staat – wordt voor het eerst de minimale dienstverlening bij het spoor geactiveerd.

Spoorlui van NMBS en spoornetbeheerder Infrabel moesten vooraf laten weten of ze staken of niet. Vervolgens werd op basis van hun beschikbaarheid een vervoersaanbod uitgewerkt. Dat aanbod bestaat vrijdag dus uit een derde van het normale aantal treinen.

“In het hele land zal een aantal IC-treinen rijden”, zegt de NMBS, “sommige enkel tijdens de piek, een aantal ook tijdens de dag.”

Ook een reeks L-treinen en S-treinen zou moeten rijden, maar alleen tijdens de ochtend- en de avondspits. De meeste piekuurtreinen rijden niet.

Verwacht wordt dat zaterdag een reeks IC-, L- en S-treinen rijden, maar minder frequent dan normaal. De gebruikelijke extra treinen naar de kust en andere toeristische bestemmingen worden geschrapt. De alternatieve dienstregeling voor donderdagavond en vrijdag zou woensdag om 22.00 uur beschikbaar moeten zijn, die voor zaterdag wordt donderdag om 22.00 uur opgeladen. Maar de NMBS raadt reizigers toch sterk aan om de routeplanner op haar website of in de app regelmatig te raadplegen, tot net voor het vertrek naar het station. “Er kunnen hier en daar nog wijzigingen zijn”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. “NMBS betreurt dat haar reizigers en de pendelaars, die bovendien bij het begin van een verdiende vakantieperiode en een festivalweekend gebruik willen maken van de trein, het slachtoffer zijn van een stakingsactie”, stelt de spoorwegmaatschappij nog in een persbericht.

“Bovendien brengt deze stakingsactie grote schade toe aan het imago van de NMBS, die aan een dringende en grondige modernisering toe is. De actie is het gevolg van een sociaal conflict dat niet binnen de beslissingsbevoegdheid van NMBS ligt.” De spoorbonden vechten de minimale dienstverlening overigens aan voor het Grondwettelijk Hof. Ze druist volgens hen in tegen het recht op staken.

Partner Content