Spontane staking bij Philips Turnhout

© belga

In de Turnhoutse vestiging van het elektronicaconcern Philips hebben werknemers spontaan het werk neergelegd.

Volgens de socialistische vakbond ABVV is de stakingsactie een gevolg van de geplande verhuizing van een kleine lampenafdeling van het bedrijf naar het Chinese Shanghai China. Dat nieuws raakte dinsdag bekend.

De aangekondigde verhuizing vormt volgens de socialistische bediendevakbond BBTK een gevaarlijk precedent, omdat het de eerste maal zou zijn dat bij Philips een afdeling die produceert voor Europa, niet langer in Europa zelf gevestigd is.

“Het gaat slechts om een productieafdeling van 25 mensen, maar het personeel heeft de indruk dat dit een proefproject is. Als dit lukt, zouden ook andere afdelingen kunnen verhuizen wordt gevreesd”, verduidelijkt Erwin Oris van het ABVV.

Woensdagmorgen om 6 uur werd het werk in de getroffen afdeling neergelegd, maar in de loop van de morgen ondersteunde zowat de helft van de fabriek de actie.

De directie, die woensdagmorgen meer toelichting geeft aan het personeel, benadrukt dat de verhuizing niet tot ontslagen leidt. De 25 mensen van de lampenafdeling zouden in andere afdelingen van de Turnhoutse vestiging aan de slag kunnen. Philips Turnhout telt in totaal 1.300 werknemers.
(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content