Sony schrapt 5.000 banen: vrees voor site in Zaventem

© AFP
Kevin Van der Auwera Coördinator online Trends.

De Japanse elektronicareus Sony gaat wereldwijd 5.000 extra banen schrappen. De vakbonden vrezen voor het voorbestaan van de site in Zaventem, waar zowat 350 mensen werken.

Sony kondigt een ingrijpende herstructurering aan. De Japanse elektronicareus gaat wereldwijd 5.000 extra banen schrappen, 1.500 in Japan en 3.500 in het buitenland, en zijn computertak, bekend van Vaio, verkopen. De vakbonden vrezen voor het voorbestaan van de site van Sony in Zaventem, waar zowat 350 mensen werken.
Dat is gezegd op een bijzondere ondernemigsraad. Een groot deel van het personeel in Zaventem werkt voor de Vaio-activiteit. LBC-secretaris Annick Druyts: ‘De impact voor België zal dan ook ontzettend groot zijn. In eerste instantie vrezen we een groot aantal ontslagen. Maar op langere termijn vrezen we voor de leefbaarheid van de site in Zaventem’.

De vakbonden zijn echter niet te spreken over de houding van Sony. ‘Ze beweren dat ze nog niet weten wat de precieze impact is en dat ze dat ten vroegste in maart zullen weten. Dat is onzin. Ze laten het personeel twee maanden in onzekerheid’, aldus een kwade Druyts. ‘De directie weigert gewoon in haar kaarten te laten kijken’.

Fors verlies

Sony voorziet een nettoverlies van 110 miljard yen (815 miljoen euro) in het boekjaar dat loopt tot eind maart. Eerder ging het concern uit van een winst van 30 miljard yen.

De resultaten van het bedrijf staan onder druk door tegenvallende verkopen van onder meer smartphones, camera’s, tv’s en computers. Op het gebied van mobieltjes blijft het Japanse concern marktaandeel verliezen aan de aartsrivalen Samsung en Apple. Sony moest zijn verkoopdoelstelling voor zijn Xperia smartphones naar beneden bijstellen, van 42 miljoen stuks naar 40 miljoen. Ook het marktaandeel van tv’s loopt steeds verder terug.

Ingrepen

Sony wil zijn computerafdeling, bekend van Vaio, verkopen aan een investeringsfonds en ook in de tv-divisie komen er ingrepen. Beide afdelingen wegen al jaren op de cijfers. Dat was ook de reden voor ratingbureau Moody’s om vorige week de kredietwaardigheid van Sony te herleiden van Baa3 naar Ba1, de ‘rommelstatus’. Daardoor wordt het voor het elektronicaconcern moeilijker om geld te lenen.

Het afgelopen jaar werden al duizenden banen wegbezuinigd, onder meer door de verliezen bij de televisietak. Vorige maand zette Sony het mes in het personeelsbestand bij de filmdivisie, als onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van omgerekend 185 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content