Sombere vooruitzichten voor Amerikaanse industrie

© belga

De bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie valt voor het eerst in drie jaar terug.

De maandelijkse ISM-index, die naar het vertrouwen van de Amerikaanse ondernemer binnen de industriële sector polst, daalt van 53,5 punten in mei tot 49,7 punten in juni. Analisten geraadpleegd door het persagentschap Reuters hadden op een beperkte daling tot 52 punten gerekend.

Een score van boven de 50 wijst op groei in de sector, een score onder die grens wijst op het omgekeerde. In juni noteert de index voor het eerst sinds juli 2009 onder de 50, wat overeenstemt met een krimp. Het pessimisme dat eerder door de Europese variante Markit werd vastgesteld, wordt nu dus ook door zijn Amerikaanse tegenhanger gedeeld.

De deelindex die de omvang van het orderboek meet, daalt in juni van 60,1 tot 47,8 naar het laagste peil sinds april 2009. De vooruitzichten voor de werkgelegenheid worden door de ondernemers in de VS minder somber ingeschat. Die deelindex daalt van 56,9 tot 56,6.

Analisten wijten de terugval voor de Amerikaanse inustrie aan tal van onzekerheden, zoals het kwakkelend consumentenvertrouwen en de door de eurocrisis geplaagde export van de grootste economie ter wereld. Volgens diezelfde analisten wordt de kans dat de Federal Reserve (Fed) een derde ronde ‘obligaties kopen’ – ook bekend als quantitative easing – gaat lanceren, met de dag groter.

“De cijfers van het ISM-rapport laten zien dat het hoopgevende lichtpunt voor de economie op lange termijn aan het uitdoven is, waardoor de zorgen over de fragiele staat waarin de Amerikaanse economie verkeert enkel maar teoenemen”, aldus Joe Manimbo, marktanalist bij Western Union Business Solutions in Washington. (Belga/Reuters/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content