Softwarebedrijf Lightspeed haalt 166 miljoen dollar op

Zhong Xu en Jan Hollez van Posios/Lightspeed Europe © Fred Debrock
Stijn Fockedey Redacteur bij Trends

Lightspeed POS, een aanbieder van kassasoftware voor mobiele toestellen, haalt 166 miljoen dollar op, voor een verdere internationale expansie en ter voorbereiding van een beursgang in 2019. Het verse geld zal ook gebruikt worden om het team in Gent uit te breiden.

Lightspeed heeft ook een sterke link met België.

Lightspeed POS is in 2005 opgericht en de injectie van 166 miljoen dollar (141 miljoen euro) is een van de grootste ooit voor een Canadees softwarebedrijf. De ambitieuze speler in kassasoftware voor mobiele toestellen heeft ook een sterke link met België. Twee jaar geleden nam Lightspeed het Gentse Posios over, dat mobiele kassasoftware voor restaurants had ontwikkeld. Lightspeed had voordien nog geen gespecialiseerde oplossing voor de horeca. De oprichters van Posios, Zhong Xu en Jan Hollez, kregen een participatie in Lightspeed en traden toe tot het management. De grootte van de participatie wordt niet vrijgegeven.

Uitbreiding

De vestiging van het vroegere Posios in Gent is een belangrijke uitvalsbasis voor de Europese activiteiten van Lightspeed geworden. “Er werken nu ongeveer 60 voltijdse equivalenten in Gent”, zegt Zhong Xu.”

“De kapitaalinjectie zal ook dienen om het kantoor in Gent uit te breiden. Nu staat nog een tiental vacatures open en binnen twee jaar mikken we op 100 medewerkers. Dat gaat van technische functies – de ontwikkeling van de software voor horecazaken gebeurt nog volledig hier – tot de versterking van de commerciële afdeling en de teams voor klantenondersteuning.”

Lightspeed is al in meer dan honderd landen actief en de bijna 50.000 klanten betalen voor de software via een abonnementsformule (software-as-a-service). De gemeenschappelijke jaaromzet van de klanten ligt boven 15 miljard dollar, andere cijfers worden niet vrijgegeven.

Beursgang

Lightspeed is dus een uit de kluiten gewassen bedrijf, maar kiest toch voor nog een zeer grote financieringsronde. “Lightspeed is nog niet overal de marktleider”, licht Xu toe. “Met de nieuwe fondsen kunnen we ons productaanbod en onze marktpositie voort verbeteren.”

“Tegelijk geeft het ons ook wat tijd om de beursgang goed voor te bereiden. Wellicht komt die er in de zomer van 2019, maar met de verse kapitaalbuffer hebben we wat speling. Lightspeed is altijd zeer duidelijk geweest over de voorkeur voor een beursgang en voor het behoud van zijn onafhankelijkheid.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content