Sociale onrust bij farmabedrijf GSK in Waver en Rixensart

© belga

Er heerst sociale onrust bij het GSK in Waver en Rixensart. De vakbonden bij het farmabedrijf bevestigen de informatie die RTL Info vrijgaf. De productie lig stil en er worden personeelsvergaderingen gehouden.

De vakbonden bij GSK hebben het personeel ingelicht over twee dossiers die voor sociale onrust zorgen: plannen van de directie om een beroep te doen op onderaannemers en de manier waarop bepaalde premies worden toegekend. Het personeel vindt de antwoorden van de directie onduidelijk en besloot daarop het werk neer te leggen.

‘De arbeiders, bedienden en enkele kaderleden hebben het werk neergelegd na de personeelsvergaderingen op de sites in Waver en Rixensart’, aldus Imdat Gunes, hoofdafgevaardigde van het ABVV.

Volgens de vakbonden wil de directie het inzetten van onderaannemers fors uitbreiden. Zo zouden logistieke en onderhoudsactiviteiten worden uitbesteed. Op termijn dreigt de tewerkstelling van GSK-personeel in het gedrang te komen, vrezen ze.

De vakbonden willen duidelijkheid over hoeveel werknemers mogelijk hun baan verliezen door de plannen en wat de precieze gevolgen zijn voor het bedrijf.

Directie reageert verbaasd

In een reactie zegt de directie van GSK verbaasd te zijn over de manier waarop de actie werd georganiseerd. Het bedrijf roept op tot dialoog en een snelle hervatting van het werk. ‘Trouw aan onze Belgische roots, hebben we aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het versterken van onze activiteiten in het land. We hebben honderden permanente contracten gegeven en tegelijkertijd het aantal tijdelijke contracten verminderd. Tegelijkertijd blijft GSK zwaar investeren in haar Belgische sites: transformaties van gebouwen, langetermijnvisie voor de site van Rixensart, enz. We blijven ook onze uiterste best doen om nieuwe investeringen en nieuwe producten aan te trekken. Dit zijn sterke signalen dat België de kern blijft van de GSK Vaccines-activiteiten’, aldus het bedrijf.

Partner Content