Sociaal plan Ford Genk kost meer dan 580 miljoen euro

© reuters

Volgens de Amerikaanse autobouwer Ford is de geschatte kostprijs van 580 miljoen euro voor het sociaal plan in de Genkse vestiging onvolledig.

Volgens de Amerikaanse autobouwer Ford is de geschatte kostprijs van 580 miljoen euro voor het sociaal plan in de Genkse vestiging onvolledig.

In een beursdocument had Ford dinsdag laten weten dat de kostprijs voor het sociaal plan 750 miljoen dollar – of 580 miljoen euro – zou bedragen.

“Maar dit document houdt geen rekening met de kostprijs voor de bedienden – met wie de onderhandelingen over het sociaal plan nog lopen – en met andere,extra kosten”, preciseert woordvoerder Jo Declercq van Ford Belgium. Ford heeft volgens Declercq nergens melding gemaakt van een geschatte totale kostprijs.

Daarmee distantieert het bedrijf zich van schattingen die analisten hadden gemaakt bij de aankondiging van de sluiting van Ford Genk in oktober 2012. Toen moesten de onderhandelingen over het sociaal plan nog beginnen en was het moeilijk in te schatten hoeveel geld er zou nodig zijn. Ford laat de bedragen die externe waarnemers naar voren schuiven, dan ook voor hun rekening.

Vorige week hebben de arbeiders van Ford Genk het sociaal plan al aanvaard. Dat was ook het geval met de arbeiders bij de toeleveranciers, waardoor de productie van auto’s tot 2014 kan worden voortgezet.

Door de terugval op de Europese automarkt besliste de Ford-directie 18 procent van de Europese productiecapaciteit weg te snijden. Als gevolg daarvan gaan twee vestigingen in Het Verenigd Koninkrijk en die in Genk dicht. De productie van Genk verhuist naar het Spaanse Valencia.

In tegenstelling tot Europa gaat het Ford Motor Company op de thuismarkt in de VS wel voor de wind. Begin januari kondigde de autoreus 2.200 vacatures aan om de heropleving van de autoverkoop in de VS het hoofd te bieden. De verkoop van lichte
Ford-voertuigen in de VS ging in 2012 met 13 procent hoger tot 14,5 miljoen stuks, de beste jaarprestatie in vijf jaar. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content