Sky Man International en GRL Glasrecycling winnen Trends Business Tour

© TR
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Sky Man International in Antwerpen en GRL Glasrecycling in Limburg vielen gisteravond in de prijzen. Ze wonnen in hun provincie de derde editie van de Trends Business Tour.

Bescheidenheid zit in het DNA van Sky Man International. “Ik blijf het liefst met beide voeten op de grond”, reageerde Kris Govaert, algemeen directeur van Sky Man International meteen, nadat hij de prijs als winnaar van Trends Business Tour Antwerpen in ontvangst mocht nemen.

Sky Man International werd vooral uitverkoren om zijn internationale dimensie. Het bedrijf uit Boom is een specialist in het ontwerpen, maken en verkopen van elektrische takels voor vaak bijzonder hoge gebouwen, tot 300 meter. De constructies worden bijna altijd op maat van de klant gemaakt. “We lossen vooral problemen op voor klanten. Vaak moeten we nog de juiste technische toepassingen vinden, eens we het order hebben getekend. Het komt er vooral op aan dat we goed luisteren wat klanten willen.” 85 procent van de omzet, 8,5 miljoen euro in 2013, goed voor een bedrijfsresultaat van 754.000 euro, wordt gehaald in het buitenland. “Tot voor enkele jaren was dat zelfs 97 procent. De omzet in het buitenland blijft stijgen, maar we mikken ook almaar meer op de Belgische markt.” Sky Man International werkt onder meer mee aan de nieuwe hoofdzetel van de NAVO in Brussel, het nieuwe station in Oostende, en de Financiëntoren in Luik.

Scherven brengen prijzen

Al even vereerd met de overwinning, maar dan in de provincie Limburg, was Martine Meuws, CEO van GRL Glasrecycling. De onderneming uit Lummen recycleert glas via een vernieuwend systeem van droogwassen. Het bedrijf is doortrokken van toepassingen rond milieu en duurzaamheid. Het droogwassen gebeurt via warmtekrachtkoppeling, die zowel warmte als elektriciteit genereert. “Het is toch fantastisch dat wij als familiebedrijf worden uitverkoren”, zei Martine Meuws. GRL Glasrecycling, dat liefst een vijfde van de omzet opnieuw in O&O steekt, haalde in 2013 een omzet van 9,1 miljoen euro, en een bedrijfsresultaat van 1,3 miljoen euro. “We bewerken zowel de huishoudelijke als de industriële markt. Bij brouwers gaan we bijvoorbeeld glazen flessen halen. Dat glas recycleren we dan voor andere toepassingen.” Martine Meuws werd begin dit jaar aangetrokken als CEO, na een carrière van zeventien jaar in de afvalsector, bij Van Gansewinkel. De broers Raf en Steve Van Swartenbrouck zijn de eigenaars.

Ook de specialist in sensoren Melexis was een van de genomineerden voor Trends Business Tour Limburg. Toch was CEO Françoise Chombar, ook genomineerd voor Manager van het Jaar 2014, niet ontgoocheld dat ze naast de prijzen greep. “Het is prachtig dat minder gekende, maar zeer interessante bedrijven via Trends Business Tour meer zichtbaarheid krijgen.”

Voor de derde editie van Trends Business Tour stelden zich 140 bedrijven kandidaat, rond het algemene thema innovatie. Volgens een recente studie van de Europese Unie over innovatie prijkt België op plaats 23, op een totaal van 148 landen. Helemaal bovenaan staan Nederland en Zwitserland.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content