Het Belgische Sirona Technologies bouwt en beheert ‘direct air capture’-machines. Die zuigen omgevingslucht aan en halen er de CO2 uit. “In de strijd tegen de klimaatopwarming is een zero-uitstoot cruciaal”, zegt de Brusselse oprichter Thoralf Gutierrez, die als ingenieur onder meer vijf jaar ervaring opdeed bij Tesla. “Met onze oplossing kunnen we de onvermijdelijke emissies compenseren en zo een netto nuluitstoot bereiken.”
Hoe werkt uw innovatie precies?
“Een ‘direct air capture’-machine draait op groene energie. Ze capteert de koolstofdioxide in de lucht met een chemische filter. De opgevangen CO2 overhandigen we vervolgens aan een partner, die het in ondergrondse geologische formaties – meer bepaald: basaltgesteenten – injecteert. De koolstofdioxide reageert ermee en wordt zelf steen. Het is dus een permanente oplossing.”
Waar bent u vandaag actief?
“We bouwen momenteel een eerste toestel in Kenia. We kozen bewust voor die locatie, omdat onze machines schone energie nodig hebben om meer CO2 te kunnen verwijderen dan ze uitstoten, en Kenia heeft een overvloed aan hernieuwbare energie. Het land heeft ook het ideale type gesteente om koolstofdioxide in op te slaan.”
Hoe gebeurt de financiering?
“Grote bedrijven als Stripe en Microsoft toonden eerder al hun interesse in koolstofverwijderingsdiensten. Dat kon durfkapitalisten overtuigen ook in onze technologie te investeren. We haalden tot nu toe 7 miljoen euro aan extern kapitaal op. In de toekomst zullen we wellicht nog een nieuwe kapitaalronde organiseren.”
Van wie geniet u zoal steun?
“We hebben wereldwijd verschillende investeerders, onder wieTesla- en SpaceX-ingenieurs, Stanford-professoren en Belgische ondernemers als Benoît Deper (Aerospacelab), Adrien Roose (Cowboy), Thibaud Elziere en Quentin Nickmans (allebei eFounders/Hexa). Ook van de gespecialiseerde incubatorprogramma’s Remove en AirMiners krijgen we steun.”