Sinnolabs stimuleert groei Belgische kmo’s in China
Deze ochtend werd in Brussel Sinnolabs gelanceerd. De nieuwe groeiversneller zoekt vijf innovatieve kmo’s voor zijn eerste missie naar China begin november en wil Belgische bedrijven toegang verschaffen tot Chinees risicokapitaal. “Het nieuwe Silicon Valley zal uit China komen.”
Sinnolabs wil even wendbaar zijn als het Chinese ondernemersklimaat vraagt. De nieuwe groeiversneller geeft zichzelf slechts een maand de tijd om vijf Belgische kmo’s of snelgroeiende start-ups te vinden die meereizen naar China met de eerste missie. Volgens Philippe Snel, de voorzitter van Sinnolabs – de naam is de samentrekking van Shanghai Innovation Labs – beseft de Belgische publieke opinie meer en meer dat de volgende industriële revolutie zich in China zal afspelen. “Het nieuwe Silicon Valley, het nieuwe Apple of Google zal uit China komen. Je ziet dat nu al gebeuren. Er worden bijvoorbeeld meer octrooien geregistreerd in China dan in de VS.”
De Chinese overheid is de Chinese economie aan het omvormen van lagekostenproductie naar een economie die wordt aangedreven door innovatie, waardecreatie en intellectuele eigendom, zegt Snel. Volgens de advocaat is de Chinese kijk op intellectuele eigendom helemaal omgeslagen. “95 procent van alle zaken over octrooien in China gaat om problemen tussen Chinese bedrijven. Bij slechts 2 à 2,5 procent zijn buitenlandse bedrijven betrokken. Dat China intellectuele eigendom niet naar waarde zou schatten, klopt niet met de realiteit.” Westerse bedrijven hoeven volgens hem niet langer schrik te hebben dat hun technologie zal worden gekopieerd. Integendeel, zegt Snel. “De partnerschappen met overzeese technologiebedrijven moeten een belangrijk onderdeel van China’s transformatie tot ‘s werelds leidende innovatiemacht worden.”
Wat China nog niet heeft
De Chinese economie heeft tien sectoren geïdentificeerd waarin het land de leidende innovator wil worden. Het gaat onder andere om ruimtevaart, agro-industrie, robotica, treinvervoer en de farma- en biotechsector. “Als je bedrijf technologie heeft die gerelateerd is aan een van die sectoren en je gelooft dat je kunt concurreren met de grootste bedrijven ter wereld, willen we met je praten”, zegt Philippe Snel.
“We zoeken vooral bedrijven die iets hebben dat China nog niet heeft. Ze moeten wendbaar zijn, internationale ervaring en een duidelijk doel hebben”, vult Pascal Coppens aan. De Belgische serie-ondernemer werkte jarenlang in China, maar is nu terug in België als lid van het driekoppige managementteam van Sinnolabs. Ook zijn twee collega’s, Etienne Charlier en de Chinees Kurt Wang, hebben de nodige netwerken en kennis om ondernemers in China de weg te wijzen.
Vier pijlers
De groeiaccelerator wil snel Belgische bedrijven vinden die het vanuit Sjanghai een jaar kan begeleiden met als doel in China door te breken. Het acceleratieprogramma van Sinnolabs bevat vier pijlers. Meer dan vijftig mentors zullen de Belgische bedrijven begeleiden. Volgens Philippe Snel en Pascal Coppens loopt het daar al fout bij veel kmo’s. Ze begrijpen de markt niet, hun buikgevoel zet hen aan tot verkeerde beslissingen en ze vinden de juiste partners niet. De tweede pijler is een begeleidingsprogramma. Cruciaal daarbij is volgens Coppens dat bedrijven eerst inzetten op klanten zoeken en de uitvoering en pas daarna gaan werken aan de juiste structuur om in China zaken te doen. “Nu gaan te veel bedrijven omgekeerd te werk”, zegt Coppens. “Elke kmo die naar China komt, beschouw ik als een start-up. Het bedrijf moet alles weer van aan het begin leren.”
De derde pijler is het netwerk van Sinnolabs. De groeiversneller maakt zich sterk dat het zowel privébedrijven als Belgische en Chinese overheidsorganisaties als partner heeft. Onder meer Bekaert en BNP Paribas Fortis zijn partners, terwijl Solvay en Moore Stephens tot de stichters van Sinnolabs behoren. Via dat Belgisch-Chinese netwerk moeten de Belgische kmo’s met de juiste Chinese partners in contact komen en financiering vinden – de vierde pijler. Sinnolabs gaat er prat op voldoende sterke banden te hebben met de Chinese risicokapitaalfondsen om Belgische bedrijven aan financiering te helpen.
Sinnolabs is overigens gefinancierd door de Belgische Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM) en Belgische en Chinese bedrijven en overheidsorganisaties. Met die middelen kunnen de eerste vijf Belgische bedrijven begin november een week gratis naar China om te onderzoeken of de Chinese markt kansen biedt voor hen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier