‘Shell omzeilde voor 7 miljard aan dividendbelasting’

Een logo van Shell bij een tankstation in Buenos Aires, Argentinië, 12 maart 2018. © Reuters

De Nederlandse schatkist is de afgelopen jaren voor zeven miljard euro aan dividendbelasting misgelopen doordat aandeelhouders van Shell die niet hoeven te betalen. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw zaterdag.

Sinds 2005 ontwijkt het bedrijf, met toestemming van de Nederlandse belastingdienst, de dividendbelasting voor zijn aandeelhouders. President-directeur van Shell Nederland, Marjan van Loon, reageert ‘stomverbaasd’ en noemt de berichtgeving ’tendentieus’. De oppositie in Nederland reageert woedend.

Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek (Universiteit van Amsterdam) zegt in Trouw grote vraagtekens te hebben bij de overeenkomst die de Belastingdienst met Shell sloot. Die komt erop neer dat dividend aan aandeelhouders van buiten Nederland wordt uitgekeerd via een Britse dochtermaatschappij en een trust op het Kanaaleiland Jersey, dat bekend staat als belastingsparadijs. De aandeelhouders moeten er dan geen belasting voor betalen.

Volgens een berekening van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) is zo sindsdien 45 miljard euro uitgekeerd. Als over dat bedrag wel dividendbelasting was betaald, zou dat volgens de organisatie 7 miljard euro hebben opgeleverd.

Shell verdedigt de manier waarop het bedrijf dividenduitkeringen afhandelt en stelt dat het ‘altijd transparant is geweest’. Het bedrijf handelt naar eigen zeggen ‘volledig in lijn met de fiscale wet- en regelgeving in Nederland’.

De huidige werkwijze komt voort uit de samenvoeging van de Nederlandse en de Britse moedermaatschappijen van het bedrijf in 2004. Omdat Groot-Brittannië geen dividendbelasting kent en Nederland wel, werd besloten twee soorten aandelen uit te geven: A-aandelen waar dividendbelasting op wordt geheven, die Nederlandse aandeelhouders overigens via de Belastingdienst terug kunnen krijgen, en B-aandelen waarbij dit niet gebeurt. V

olgens hoogleraar Van de Streek zou de redenering achter de belastingafspraken echter geen stand houden voor een rechter.

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er een parlementaire enquête moet komen. Ook de SP spreekt daar schande van.

Partner Content