Sensoren voor de slimme stad
Lumency ontwikkelt verlichtingssystemen en sensoren om de omgeving te monitoren. Steden en bedrijven kunnen ze gebruiken om de stadsinfrastructuur slimmer te maken.
“Wij willen producten intelligent maken, zodat je die kunt gebruiken voor smartcity-applicaties”, zegt Abdellah Touhafi, professor elektronica aan de VUB en medeoprichter van Lumency. Deze bvba specialiseert zich in elektronica voor steden die ICT-technologie integreren in hun infrastructuur.
Lumency, een spin-off van de VUB, legt de laatste hand aan de prototypes voor twee productlijnen waarvoor het aan de VUB ontwikkelde technologie voor omgevingssensoren gebruikt. “Samen met een Nederlands bedrijf gespecialiseerd in straatinfrastructuur bouwen we snuffelaars om na te gaan hoe het zit met de luchtkwaliteit of hoe het geluidsniveau verandert”, zegt Abdellah Touhafi, die zijn bedrijf oprichtte samen met Mohammed Arab. De tweede lijn producten heeft te maken met intelligente verlichtingssystemen op basis van ledverlichting. Zo wordt vandaag in hartje Brussel een testproject voorgesteld bij een parkeergarage van Interparking, waar de sensoren van Lumency de uitbater van parkeergarages een besparing tot 85 procent moeten opleveren op de parkeerverlichting.
Touhafi, die productie-ervaring opdeed door vijf jaar geleden mee een FabLab op te richten waar studenten op kleine schaal kunnen produceren, wil tegen eind augustus de prototypes foutvrij krijgen. Tegen januari willen de twee oprichters, die de bvba met eigen middelen opstartten, geld ophalen om op grote schaal te produceren. “Nu zijn we een klein bedrijf dat op de rand staat van de overgang naar een middelgroot bedrijf, dat wereldwijd kan leveren aan relatief grote spelers.” Lumency is een van de eerste bedrijven die zijn intrek nam in de nieuwe Brusselse incubator Greenbizz, die niet alleen kantoorruimte maar ook productieateliers aanbiedt aan bedrijven met een duurzaam zakenmodel. Al maakt Lumency voorlopig enkel gebruik van het kantoor, de assemblage gebeurt in Anderlecht.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier