Starter van de week: Scopr brengt renovatiekosten gedetailleerd in kaart

Met de mobiele app Scopr kunnen kandidaat-kopers zich een gedetailleerd beeld vormen van de staat van een woning en de mogelijke kosten van een renovatie.
“Gebruikers kunnen daarmee foto’s van het pand nemen en EPC- en andere verkoopdocumenten inscannen”, legt founder en CEO Caroline Gysels uit. “Binnen de vijftien minuten krijgen ze dan een concrete analyse.”
Wat maakt SCOPR uniek?
“Scopr brengt diverse technologieën samen in een gebruiksvriendelijke toepassing”, zegt Caroline Gysels. “Bij het analyseren van de foto’s en de documenten combineert de app tot wel zes AI-modellen en geavanceerde algoritmen, om tot een nauwkeurige en betrouwbare uitkomst te komen. Elke lijn in de renovatiemeetstaat wordt op een unieke manier benaderd.”
Wat is uw achtergrond?
“Ik heb ervaring als projectleider, beroepsverkoper, calculator en interieurarchitect. Die technische expertise, in combinatie met een diepgaande kennis van de vastgoedsector, lag aan de basis van Scopr. De applicatie zag in 2023 het levenslicht.”
Waar wordt Scopr vandaag al gebruikt?
“Scopr is actief in Vlaanderen, maar er zijn ambitieuze plannen om internationaal uit te breiden. De gebruikers zijn vooral particuliere kandidaat-kopers en projectontwikkelaars die een woning willen kopen en zich een correct beeld willen vormen van de renovatiekosten.”
Waaruit bestaat uw businessmodel?
“De applicatie is gratis om zo veel mogelijk gebruikers aan te trekken en waardevolle data te verzamelen. We genereren inkomsten via marketingcontracten, waarbij aannemers en leveranciers van bouwmaterialen de mogelijkheid krijgen hun diensten of producten te promoten. Scopr is voor hen een waardevol kanaal, omdat de gebruikers actief op zoek zijn naar oplossingen.”
Hoe gebeurt de financiering?
“Scopr wordt gefinancierd met een mix van eigen middelen (180.000 euro), subsidies en extern kapitaal. De subsidies – samen goed voor bijna 575.000 euro – zijn afkomstig van Vlaio en Voka. Daarnaast konden we 375.000 euro ophalen via businessangels en de bank. We genieten ook steun van incubatorprogramma’s zoals LSU, Start it @KBC en NOA.”
Starter van de week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier