Schenkingen familiebedrijven zitten in de lift
Jozef Lievens, de éminence grise van de familiebedrijven in België, is tevreden met het gewijzigde successiedecreet voor familiebedrijven. Het aantal schenkingen steeg van 300 in 2011 naar 1470 in 2013.
Vroeger waren geen successierechten verschuldigd bij het erven van een familiebedrijf. Op een schenking daarentegen moest 3 procent worden betaald. “Die situatie is in Vlaanderen sinds begin 2012 omgedraaid”, zegt Lievens. “Als de bedrijfsleider van een familiale onderneming niet schenkt, wordt later 3 procent successierechten geheven op de waarde van de onderneming. Een schenking is belastingvrij. De opvolging kan dus tijdens het leven van de overdrager worden geregeld, terwijl dat vroeger door de voordeligere fiscale regeling via vererving pas na zijn overlijden gebeurde.”
Weinigen kennen de Vlaamse familiebedrijven beter dan Jozef Lievens. Hij is vennoot van het advocatenkantoor Eubelius, dat is gespecialiseerd in familiale ondernemingen. Bovendien is hij de oprichter van het Instituut voor het Familiebedrijf, een kenniscentrum van familiebedrijven, waarvan hij nog altijd co-gedelegeerd bestuurder is.
De opvolging in familiale ondernemingen is een stokpaardje van Jozef Lievens. Het is ook een van de meest prangende problemen van de familiebedrijven. Door de vergrijzing worden in België elk jaar 20.000 familiale ondernemingen met de opvolging geconfronteerd. Het is een proces dat heel behoedzaam moet worden aangepakt. “Het nultarief voor de schenking bevordert de tijdige aanpak van de opvolging. Dat was de bedoeling van het gewijzigde successiedecreet. De statistieken tonen aan dat het decreet wel degelijk effect heeft.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier