Salaris bevroren, maar wel meer aandelen voor Shell-topman Peter Voser

© Belga

Shell bevriest de basissalarissen van bestuursvoorzitter Peter Voser en financieel directeur Simon Henry tot januari 2011. De salarissen van deze vorig jaar benoemde topmannen liggen 20 procent lager dan die van hun voorgangers.

Topman Peter Voser krijgt wel meer aandelen, ter waarde van 3 maal zijn salaris. ‘Dit om de belangen van de bestuurder gelijk te laten lopen met die van de aandeelhouders’, luidt de mededeling.

Beloningsbeleid onder vuur Shell past onder druk van aandeelhouders het beloningsbeleid aan. Daarbij worden onder meer salarissen bevroren en komt er een limiet op bonussen. Vorig jaar keurden de aandeelhouders het beloningsbeleid bij de Nederlands-Britse energiemaatschappij af.

Bonussen voor het topmanagement worden voortaan alleen uitgekeerd, als de vooraf afgesproken doelstellingen worden gehaald. De top van Shell ontving vorig jaar bonussen voor prestaties in 2008 terwijl niet alle doelen waren gehaald. Aandeelhouders van Shell stemden daarop tijdens de aandeelhoudersvergadering in meerderheid tegen het bonusbeleid.

In een brief stelt Hans Wijers, topman van AkzoNobel en voorzitter van de beloningscommissie van Shell, dat hij met de nieuwe voorstellen “gepaste terughoudendheid wil betrachten in de huidige economische omstandigheden”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content