Ryanair waarschuwt voor nog meer stakingen

© belga

Ryanair verwacht nog meer stakingen in het lopende zomerseizoen. ‘We zijn immers niet bereid om in te stemmen met onredelijke eisen die onze lage tarieven of ons hoogefficiënt model ondermijnen’, zegt de Ierse luchtvaartmaatschappij bij de publicatie van zijn kwartaalcijfers.

De sociale onrust begint te wegen op de resultaten van Ryanair. Daarnaast nemen de brandstofkosten toe en heeft de maatschappij sommige van zijn piloten een fikse opslag gegeven. In het eerste kwartaal daalde de winst met 20 procent tot 319 miljoen euro. Ryanair houdt vast aan de verwachting dat de winst voor het hele boekjaar zal uitkomen tussen 1,25 en 1,35 miljard. Dat zou de eerste winstdaling zijn sinds 2014.

Ook deze week zijn er weer stakingen, onder meer in België. Naar verluidt zou meer dan de helft van de vluchten in Charleroi en Zaventem woensdag en donderdag geschrapt worden. Ryanair probeert wel de impact te beperken en zegt te zullen blijven spreken met vakbonden van piloten en boordpersoneel, maar houdt toch rekening met nog meer stakingen.

In dat verband spreekt de maatschappij overigens dreigende taal. Als de ‘onnodige’ stakingen aanhouden in bepaalde landen, ‘dan zullen we onze winterschema’s moeten aanpassen’, klinkt het. Ryanair dreigt er met name mee vliegtuigen weg te halen en banen te schrappen op opstandige basissen.

Partner Content