Ryanair vliegt toch ondanks staking

© AFP

Hoewel Nederlandse piloten van Ryanair van de rechter toestemming kregen om te staken, stijgen er toch Ryanair-vliegtuigen op vanuit Nederland.

Vandaag – vrijdag 10 augustus – is de dag waarop de Ierse prijsvechter Ryanair geplaagd wordt door stakingsacties op verschillende luchthavens in Europa, waardoor in totaal bijna vierhonderd vluchten (één op de zes) werden geannuleerd. Ook de Nederlandse piloten wilden zich bij de acties aansluiten, maar Ryanair stapte eerder deze week naar de rechter om dat te verhinderen.

Pas donderdag werd duidelijk dat ook de Nederlandse piloten aan de staking van vrijdag mochten deelnemen. De rechtbank uit Haarlem zette daarvoor het licht op groen.

De Nederlandse stakers stonden ingeroosterd voor in totaal 22 vluchten van en naar Eindhoven Airport. Hoewel Ryanair bot ving bij de rechter, kondigde de luchtvaartmaatschappij donderdagavond meteen aan dat de vluchten in Nederland zouden uitgevoerd worden zoals gepland.

Op de luchthaven van Eindhoven deed Ryanair daarvoor een beroep op zelfstandige piloten uit België, bevestigt Didier Lebbe van de CNE. “Sommigen wilden niet gaan, maar werden ertoe verplicht door hun statuut. We weten dat het om valse zelfstandigen gaat. De sociale inspectie heeft dit al aangekaart. Maar er beweegt niets en dus blijft Ryanair er gebruik van maken,” hekelt de vakbondsafgevaardigde.

Vrijdag wordt er door Ryanair-piloten gestaakt in België, Duitsland, Ierland, Nederland en Zweden. Op 25 en 26 juli voerde het boorspersoneel al actie in ons land, naast Portugal, Italië en Spanje. Ontevreden werknemers van de lagekostenluchtvaartmaatschappij willen betere arbeidsvoorwaarden en de toepassing van het lokale arbeidsrecht afdwingen.

Aangezien België het enige land is waar alle personeelscategorieën al staakten, vreest de vakbond dat het Belgische personeel in het vizier van de directie terecht is gekomen.

Partner Content