Ryanair schrapt 104 vluchten op 10 augustus: ‘Klanten werden al ingelicht’

© belga

Luchtvaartmaatschappij Ryanair voelt zich verplicht op de aangekondigde stakingsdag – 10 augustus – van de Belgische piloten 104 vluchten te schrappen van en naar België.

“Omdat de pilotenvakbonden in België opgeroepen hebben tot een staking op 10 augustus, zien we ons jammer genoeg verplicht om 104 vluchten van en naar België te annuleren op meer dan 2.400 Europese vluchten” die dag, meldt Ryanair vrijdag in een persbericht.

Ryanair geeft aan dat de getroffen klanten al op de hoogte werden gebracht via e-mail/sms en overgeboekt worden naar een andere Ryanair-vlucht (of hun geld terugkrijgen).

“We verontschuldigen ons bij onze klanten voor de hinder door deze stakingen”, klinkt het.

De oproep aan de Belgische piloten om op 10 augustus te staken kwam er woensdag. Het is nog onduidelijk in welke mate die oproep gevolg zal krijgen. Toch heeft Ryanair vrijdag de vlucht vooruit willen nemen en de getroffen passagiers een week op voorhand op de hoogte brengen.

Werknemers van Ryanair in heel Europa vragen al maanden een echte sociale dialoog en de toepassing van de arbeidswetgeving van het land waar de luchtvaartmaatschappij actief is.

Op 25 en 26 juli werd er al eens gestaakt door het boordpersoneel van Ryanair in verschillende Europese landen, waaronder België. Volgens de vakbond en pilotenorganisatie voert de directie van de lagekostenmaatschappij sindsdien een intimidatiecampagne tegen sommige bemanningsleden die aan de acties hebben deelgenomen.

Michael O’Leary, CEO van Ryanair, deed eerder op de week namelijk enkele opmerkelijke uitspraken over de stakingsbereidheid van bepaalde Ryanair-piloten en de mogelijke gevolgen daarvan.

“Als we mensen hebben die enkel willen staken om te staken, dan mogen ze hun stakingen hebben, en dan zullen ze vaststellen dat er jobs en toestellen verhuisd worden”, aldus O’Leary tijdens een persconferentie bij de Oostenrijkse dochter Laudamotion.

O’Leary liet eerder al verstaan dat er mogelijk jobs verhuizen naar Polen als de stakingsacties aanhouden. De Ryanair-topman liet zich in dat verband hoopvol uit over de Poolse markt: “We hebben meer vliegtuigen nodig in Polen.”

Partner Content