Ryanair-piloten staken op 15 en 16 juli

© belga

De Belgische piloten van Ryanair zullen komend weekend zeker staken. Dat heeft de christelijke vakbond CNE woensdag gemeld. De onderhandelingen tussen de directie van de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden zijn immers mislukt. Volgens vakbondssecretaris Didier Lebbe van CNE zal de hinder aanzienlijk zijn.

Het conflict draait vooral om de lonen van de piloten. Ze stemden bij het begin van de coronacrisis in met een loonsverlaging van 20 procent, maar die is tot op vandaag nog altijd van kracht. Ryanair wil ook een collectieve arbeidsovereenkomst over de werk- en rusttijden opzeggen. Volgens pilotenvertegenwoordiging Beca is dat in strijd met de wet.

Het ultimatum dat een week geleden aan de directie van de Ierse lagekostenmaatschappij werd gesteld, leidde niet tot een overeenkomst en een bijeenkomst van de laatste kans woensdag leverde ook niets op. Meer dan 80 procent van de piloten gestationeerd op de luchthaven van Charleroi zal dus staken op zaterdag en zondag en de verstoring zal waarschijnlijk aanzienlijk zijn, volgens Lebbe. 

CEO Philippe Verdonck van de luchthaven van Charleroi kan nog niet zeggen hoeveel passagiers getroffen zullen worden. Hij wacht nog op informatie van Ryanair. De luchtvaartmaatschappij heeft alle passagiers van wie de vlucht geannuleerd werd of zal worden al gecontacteerd of zal dat snel doen. Zaterdagochtend komen het stakend personeel en de vakbonden bijeen in de vertrekhal van de luchthaven.    

Beca, CNE en ACV Puls waarschuwen nog dat ze actie kunnen blijven voeren tot de corona-cao in oktober 2024 afloopt.

Partner Content