Ruim 200 kantoren bedreigd bij AXA Bank

© Belga

Een nieuwe strategie die wordt uitgedacht bij AXA Bank zal verregaande gevolgen hebben voor het kantorennet. Van de 631 verkooppunten zullen er in 2020 wellicht maar 400 overblijven, of een daling met een derde. Die afslanking kan honderden banen kosten bij de agenten. Dat schrijft De Tijd zaterdag.

Zoals de rest van de sector kampt ook AXA, de zesde grootste financiële instelling van het land, met een te zware kostenstructuur. De nieuwe CEO, Peter Devlies, wil de problemen oplossen met een paar maatregelen.

Zo legt hij de lat voor elk kantoor op een beheerde portefeuille van 50 miljoen euro tegen 2020, om daarna te groeien naar 80 miljoen. Nu bedraagt het gemiddelde 25 miljoen. Daarnaast moet elke vestiging behalve de zaakvoerder ook een specialist beleggingen, een expert kredieten en een kantoormanager hebben.

Samen met een verlaging van de commissievergoedingen moet dat leiden tot minder, maar grotere kantoren, door fusies en sluitingen. Meerdere bronnen melden aan De Tijd dat het de ambitie is tegen 2020 op 400 kantoren uit te komen, en het cijfer staat ook in een intern document dat de krant kon inkijken.

Een woordvoerder van de bank bevestigt de nieuwe doelstellingen voor de kantoren, maar zegt dat er geen cijfer is voor de beoogde omvang van het netwerk. “De cijfers die circuleren zijn veronderstellingen die ik voor rekening van anderen laat”, zegt woordvoerder Wim Pauwels.

Partner Content