Royal Park Investments maakte vorig jaar 243 miljoen euro winst

© Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Royal Park Investments, de bad bank ontstaan uit het Fortis-debacle, heeft vorig jaar 243 miljoen euro nettowinst gemaakt. Sinds 2009 heeft de bank een buffer van 915 miljoen euro overgedragen winst opgebouwd.

Royal Park Investments, de bad bank ontstaan uit het Fortis-debacle, heeft vorig jaar 243 miljoen euro nettowinst gemaakt. Sinds 2009 heeft de bank een buffer van 915 miljoen euro overgedragen winst opgebouwd.

Royal Park Investments (RPI) werd in 2009 opgericht door de Belgische staat (44 procent), BNP Paribas (12 procent) en Ageas (de rechtsopvolger van Fortis Holding, 44 procent). Het vehikel betaalde 11,7 miljard euro voor toxische activa van Fortis, die een nominale waarde van 20,5 miljard hadden. Dankzij een professioneel management en een goed portefeuille- en thesauriebeheer kon de ‘bad bank’ sinds haar oprichting jaar na jaar winstcijfers voorleggen.

Dat was vorig jaar niet anders. Volgens voorzitter Bart Bronselaer, die gisteren een uiteenzetting hield in Leuven, maakte RPI vorig jaar 337 miljoen euro bruto- en 243 miljoen euro nettowinst. Het gaat om voorlopige cijfers, die de raad van bestuur en de algemene aandeelhoudersvergadering nog moeten goedkeuren. In totaal loopt de buffer van overgedragen winst nu al op tot 915 miljoen euro, stelt Bronselaer. Ook voor 2013 zijn de vooruitzichten goed. RPI stond eind februari alweer op enkele tientallen miljoenen winst.

Dat de resultaten over 2012 nog niet goedgekeurd zijn, heeft te maken met de chaotische situatie waarin de onderneming verkeert. De algemene aandeelhoudersvergadering van RPI, die normaal in de loop van april had moeten plaats vinden, is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dat wijst erop dat de aandeelhouders niet op dezelfde lijn zitten met betrekking tot de toekomst van RPI.

De Belgische overheid zou de onderneming het liefst verkopen, waardoor ze voor 4 miljard euro garanties op schuldpapier van RPI zou kunnen schrappen. Een verkoop tegen gunstige voorwaarden zou bovendien geld binnenbrengen voor de begroting. De positie van de twee andere aandeelhouders is minder duidelijk. Zij hebben de voorbije jaren geen dividenden ontvangen omdat de winst altijd opzijgezet werd. Bovendien zou de waarde van de portefeuille van RPI in de toekomst nog kunnen groeien, en dan kan er beter gewacht worden met een verkoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content