Royal Park Investments is geen molensteen meer voor Ageas

© Belga

RPI wordt voor het eerst sinds 2008 niet langer beschouwd als een molensteen om de nek van zijn aandeelhouders: de Belgische overheid, BNP Paribas en de verzekeraar Ageas.

Royal Park Investments, de ‘bad bank’ waarin alle Amerikaans vastgoedpapier van het teloorgegane Fortis werd gestopt, biedt zijn aandeelhouders volgens analisten een meerwaarde op hun investering. RPI is altijd winstgevend geweest en kan nu profiteren van het recente herstel van de Amerikaanse vastgoedprijzen.
Dat betekent dat RPI voor het eerst sinds 2008 als een troef wordt beschouwd en niet langer als een molensteen om de nek van zijn aandeelhouders: de Belgische overheid, BNP Paribas en de verzekeraar Ageas.

Het bracht de analisten van BNP Paribas Fortis ertoe de verzekeraar Ageas onlangs in hun dagelijkse marktverslag een interessante ‘play’ te noemen op enerzijds de Aziatische groeimarkten – waar een groeiende middenklasse zich steeds meer verzekert – en anderzijds het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt via zijn belang in Royal Park Investments. De aanleiding waren de goede kwartaalresultaten van Ageas, dat 225 miljoen euro nettowinst boekte.

Een en ander doet onbegrip rijzen over de wens van de Belgische regering om RPI zo snel mogelijk op te doeken. Niemand zal winnen bij een geforceerde verkoop van de effecten in de RPI-portefeuille. Op die manier zou de overheid wel heel wat uitstaande garanties kunnen schrappen. Een betere optie is de portefeuille verder te laten uitdoven en ze over drie à vijf jaar met winst te verkopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content