Roularta maakt weer winst in eerste jaarhelft

© belga

Roularta is in de eerste helft van 2014 uit de rode cijfers geklommen. De omzet lag wel lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de groep realiseerde een nettowinst van bijna 2,5 miljoen euro. Een jaar geleden stond er nog een nettoverlies van 6,7 miljoen euro in de boeken.

De halfjaaromzet van Roularta kwam uit op net geen 338 miljoen euro. Dat is 3,1 procent minder dan in het eerste semester vorig jaar.

De omzetdaling is te wijten aan de afdeling ‘printed media’, waar zowel de reclame-inkomsten als de omzet uit de lezersmarkt daalden. Bij ‘audiovisuele media’ was er een lichte toename dankzij de “andere omzet” (zoals video-on-demand, rechten, audiovisuele producties…). Ook hier daalden de reclame-inkomsten immers.

Dankzij lagere kosten – een gevolg van onder meer eerdere herstructureringen – kon Roularta wel hogere operationele resultaten boeken. Dat resulteerde ook in een nettowinst. Het nettoverlies van vorig jaar was vooral een gevolg van hoge herstructureringskosten en eenmalige items.

In België staat de reclameportefeuille van Roularta er voor het tweede semester beter voor bij de print- en internetactiviteiten dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl er een stabiele reclameomzet voor de audiovisuele media wordt verwacht. “De lezersmarkt is stabiel dankzij de abonnementen”, klinkt het.

In Frankrijk is er nog geen heropleving van de markt. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content