Roche blaast alliantie met reMYND op

© Reuters

De Zwitserse farmareus Roche heeft zijn alliantie met het Leuvense biotechbedrijf reMYND opgezegd. Dat meldt Koen De Witte, de CEO van reMYND.

De deal – die in september 2010 werd aangekondigd – was ronduit spectaculair. Als de samenwerking daadwerkelijk uitgemond was in medicijnen tegen alzheimer en parkinson, had dat reMYND ruim een half miljard euro plus mijlpaalbetalingen plus een percentage op de omzet opgeleverd.

Dat de deal niet doorgaat, noemt De Witte “spijtig en ontgoochelend, maar misschien toch nog niet zo’n slecht nieuws”. Roche geeft namelijk de dertien octrooien, de geoptimaliseerde producten en alle intussen geboekte resultaten netjes aan reMYND. “We hebben de nieuwe data al besproken met de Michael J Fox Foundation (de stichting is genoemd naar de Amerikaanse filmacteur die werd getroffen door parkinson, nvdr). Zij willen ons programma verder steunen. We zijn nu volledig vrij en hebben de financiële slagkracht om rustig verder te werken.”

ReMYND wil nu minstens een jaar zonder partner voortwerken. Maar als het onderzoek evolueert zoals gepland, kan een nieuwe partner worden gelokt. Dat zou geen probleem mogen zijn, geeft De Witte aan. “We hebben na de deal met Roche vaak van grote spelers gehoord dat zij het jammer vonden dat we niet met hen in zee waren gegaan.”

ReMYND heeft intussen Ajit Shetty, de voormalige topman van Janssen Pharmaceutica, benoemd tot bestuurder. “Dit is fantastisch nieuws voor het bedrijf”, zegt De Witte. “Ajit was de voorbije twee jaar een belangrijke mentor voor mij.” (Be.L)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content