‘Roaming’ in EU tegen 2016 verleden tijd: de mogelijke gevolgen
Het Europese parlement stemde voor het einde van de “roaming” in 2016. Als de Raad van de Europese Unie het parlement volgt zullen de telecomnetwerken minder inkomsten ontvangen. De operatoren met inkomsten uit vaste netwerken zullen er nog het beste uitkomen.
De netwerkoperatoren kunnen vanaf 2016 in de problemen komen door de verdwijning van de roaminginkomsten. Het Europese parlement stemde voor de maatregel die zowel betrekking heeft op oproepen, sms’en als op data (internet). De Commissie bepaalde al in 2007 een maximumhoogte voor die tarieven.
De Raad moet de beslissing van Neelie Kroes, de eurocommissaris belast met de Digitale agenda, nog in oktober goedkeuren. “We zijn er gelukkig nog niet” zegt Patti Verdoodt, woordvoerder van Mobistar. Ruben Devos, financieel analist van de telecomsector voor KBC Securities, meent dat de maatregel er zeker komt. “De kans dat hij er niet komt is praktisch nihil”.
De operatoren halen argumenten aan om het einde van de roaming uit te stellen. “De marges staan al onder druk, het eventuele einde van de roaming zou middelen opslokken die nodig zijn om de netwerken te moderniseren” waarschuwt Patti Verdoodt. Terwijl de inkomsten van de operatoren met gemiddeld 5% zullen dalen meent de Commissie dat een verhoogd verbruik die impact kan teniet doen of tenminste verzachten.
De operatoren anticiperen
De netwerken nemen een groot aantal initiatieven om het eventuele einde van de roaming te anticiperen en de klanten te ontraden naar een ander bedrijf te gaan. Zo biedt Mobistar de formule Go Europe waarmee de abonnees voor 3 euro per dag hun forfaitair bedrag in de Europese Unie kunnen gebruiken alsof ze in België zijn. Proximus biedt een gelijkaardige formule, een Daily Travel Passport, voor 2 euro per dag.
“De operatoren die het best het hoofd kunnen bieden aan het einde van de roaminginkomsten zijn degene die zoals Belgacom of Telenet over vaste netwerken beschikken” verklaart Ruben Devos. Ze genieten van hogere marges van de gekoppelde TV – internet en telefoniediensten en kunnen ook hun tarieven verhogen, wat de verlaging van de prijzen op de mobiele netwerken compenseert. De situatie is niet zo goed voor Mobistar dat voornamelijk van de mobiele inkomsten leeft. Het hoopt evenwicht te brengen in zijn inkomsten door dankzij de opening van de kabel op het einde van het jaar een gekoppelde TV – internet en telefoniedienst te lanceren. Daar voor had het een satellietdienst. De formule werd echter opgegeven omdat de klanten weinig interesse hadden in een techniek waarvoor je een satellietantenne moest installeren.
Robert van Apeldoorn
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier