‘Risico van Belfius op Dexia weldra helemaal gedekt’

© belga

Als Dexia de komende maanden Dexia Municipal Agency (DMA) van te verkopen, zal meteen ook de blootstelling van de staatsbank Belfius aan Dexia volledig gedekt zijn. Dat heeft Dexia-topman Karel De Boeck dinsdag in de Kamer gezegd.

Als Dexia de komende maanden Dexia Municipal Agency (DMA) kan verkopen, zal meteen ook de blootstelling van de staatsbank Belfius aan Dexia volledig gedekt zijn. Dat heeft Dexia-topman Karel De Boeck dinsdag in de Kamer gezegd. Het Dexia-risico van Belfius is op een jaar tijd al ruimschoots gehalveerd, van 56 miljard in oktober 2011 tot nog 23 miljard nu.

De Boeck zakte dinsdag af naar de opvolgingscommissie rond de financiële crisis voor een update van de situatie bij Dexia. De bankier drukte de parlementsleden daarbij meermaals op het hart dat Dexia niet alleen zijn probleem is, ‘maar wel ons probleem’.

Voor Belfius – voordien Dexia Bank België – had De Boeck goed nieuws meegebracht. Door het afronden van de DMA-deal tegen eind januari komt immers 12 miljard euro aan liquiditeiten vrij. Dat bedrag zou de staatsbank in staat moeten stellen het Dexia-risico ‘naar nul te herleiden’.

De blootstelling zelf is intussen teruggebracht tot 23 miljard euro, waarvan 13 miljard aan door de staat gewaarborgde deposito’s, 5,7 miljard aan financiering van Belfius aan Dexia en 4,3 miljard aan onder meer garanties op backup-lijnen in de VS.

Over de recent heronderhandelde staatsgaranties onderstreepte De Boeck dat die nu al niet volledig aangewend worden. In 2014 zal het nog gaan om 65 miljard euro, wat dan over 2015 (60 miljard) en 2016 (40 miljard) zal dalen tot nog 30 miljard euro in 2021.

In 2018 zou Dexia in principe ook weer min of meer ‘break even’ moeten draaien. Iets waarvan de betrokken staten als eerste van zouden profiteren, luidde het. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content