REstore en Punch Powertrain winnen Trends Business Tour in Antwerpen en Limburg
REstore is de winnaar van Trends Business Tour in de provincie Antwerpen, Punch Powertrain haalde de onderscheiding binnen voor Limburg. Het is een erkenning voor ons harde werk, zeggen de winnaars.
Het bedrijvencentrum Frame 21 in Herentals was het decor voor de tweede prijsuitreiking van de Trends Business Tour 2015. Gisterenavond werden daar de winnaars in de provincies Antwerpen en Limburg bekendgemaakt: REstore en Punch Powertrain.
REstore ontwikkelde een virtuele elektriciteitscentrale via een softwareplatform, als alternatief voor de duurdere piekcentrales – extra centrales die opstarten als de vraag naar elektriciteit piekt. “Deze onderscheiding is een erkenning voor het harde werk van onze ploeg”, reageerden de gedelegeerd bestuurders Pieter-Jan Mermans en Jan-Willem Rombouts. “We zijn nieuw en innovatief, we moeten de markt nog overtuigen met ons zakenmodel. We willen eerst in België groot worden, vervolgens gaan we naar andere landen. Kritische massa is voor ons heel belangrijk.” REstore heeft al grote klanten zoals ArcelorMittal, Sappi en Total.
22 nationaliteiten
Ook Punch Powertrain, de winnaar in Limburg, is blij met de erkenning. “Dit jaar halen we een omzet van 300 miljoen euro. In vijf jaar willen we naar 1 miljard euro gaan”, zegt COO Marc de Wind. De onderneming uit Sint-Truiden produceert automatische versnellingsbakken, vooral voor kleinere wagens. Ze heeft een fabriek in China, maar ook in Sint-Truiden.
Punch Powertrain benadrukt graag dat de kritische onderdelen in eigen land worden gemaakt. Ook het ontwikkelings- en onderzoekscentrum bevindt zich in Limburg. “Onze grootste uitdaging voor de volgende jaren is de groei te bemeesteren”, beseft De Wind. “Werknemers vinden wordt moeilijk. We hebben dit jaar al 170 nieuwe mensen aangeworven in Sint-Truiden. We werken inmiddels met 22 nationaliteiten. Ook voor onze rekrutering is deze onderscheiding een goede zaak, want we komen positief in de media.”
Begin deze herfst werd bekend dat Punch Powertrain te koop staat. “Er zijn veel overnamekandidaten, zowel industriële partijen als durfkapitaalfondsen. Nee, een beursgang is niet aan de orde. We gaan voor een 100 procent verkoop van Punch Powertrain”. In het najaar van 2016 moet de verkoop zijn afgerond.
“Mijn droom is sport”
Voor de uitreiking van de onderscheidingen vertelde Bob Verbeeck, de gedelegeerd bestuurder van het sportmanagementbedrijf nv Golazo Sports, over zijn ondernemerschap. “Mijn droom is sport. Die heeft me alles gegeven”, sprak Verbeeck de honderdvijftig aanwezige ondernemers en zakenlui toe. “In 1990 heb ik op mijn dertigste een sportbedrijf gestart. Maar sportmarketing, laat staan zakendoen in sport, was toen onbestaande. Toch heb ik mijn droom nagejaagd. Dat zeg ik dus altijd tegen startende ondernemers: vergeet een businessplan, vergeet het oordeel van je bankier. Jaag gewoon je droom na.”
De doelstelling van Golazo Sports is elke Belg te doen sporten. “In Vlaanderen steeg het percentage sporters van 40 procent in 1990 naar 67 procent vandaag. We willen gaan naar 90 procent. Dat is het cijfer in Scandinavië, ons grote voorbeeld.” Vlaanderen is de meest sportieve regio in Europa, na Scandinavië en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Golazo Sports doet jaarlijks 900.000 mensen sporten – in Vlaanderen betekent dat voor 60 procent van de sporters fietsen en lopen – en het organiseert 200 sportevenementen.
Bekende evenementen zijn de Tien Mijl van Antwerpen, de Memorial Van Damme en fietswedstrijden en klassiekers voor liefhebbers. Hoe Golazo Sports nieuwe initiatieven ontwikkelt? “We doen dat via het project Eureka. Zuig eens iets uit jullie duim, zeg ik dan tegen mijn 120 medewerkers”, stelt Bob Verbeeck. “Dat kan een vernieuwing van een bestaand concept zijn of een big bang”. Golazo Sports is ook actief in de buurlanden.
Na Verbeeck kwam Ali Sozen van Sozen Automation aan het woord. De jury van Trends Business Tour verkoos Sozen Automation tot ‘inspirerend bedrijf’, een onderneming met een boeiend businessmodel en met potentieel voor de toekomst. Sozen Automation ontwikkelt ‘projectbrillen’, waarop informatie verschijnt over lopende productieprocessen, bijvoorbeeld de werking van kleppen of de toevoeging van grondstoffen. Op die manier hoeft de gebruiker niet steeds terug te keren naar de operationele stuurkamers als hij verrichtingen uitvoert.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier